Najveći grad u poznatoj talijanskoj turističkoj regiji Cinque Terre je Monterosso al Mare - ujedno i najmanje romantičan, ali najživlji i vjerojatno najviše autentičan od „Pet zemalja“ kako doslovno možemo prevesti naziv Cinque Terre.

Smješten najsjevernije, Monterosso je najčešće grad s kojim turisti započinju obilazak Cinque Terre. Podjeljen je na dva dijela - stari dio (Borgo Antico) i novi dio, Feginu, koji su međusobno povezani tunelom. Grad ima oko 1500 stalnih stanovnika a od proljeća do kasne jeseni preplavljen je brojnim turistima.

U starom gradu nalaze se ostaci srednjovjekovne utvrde iz 11. stoljeća koja je štitila stanovnike od pljačkaša i pirata. Fegina je izgrađena u 19. stoljeću kada je do grada stigla željeznica.

Danas turiste u Monterosso, osim poznate pješčane plaže, privlače i brojne druge atrakcije. Jedna od njih je gigantski kip boga Neptuna visok 14 metara izgrađen početkom 20. stoljeća koji je poprilično stradao u Drugom svjetskom ratu. Kapucinski samostan iz 17. stoljeća i crkva sv. Franje Asiškog smješteni su na vrhu strmih litica i od tamo se pruža pogled na cijeli grad i otvoreno more.

U starom se gradu nalazi mnogo crkava od kojih je najvažnija crkva Sv. Ivana Krstitelja (Giovanni Battista) iz 13. stoljeća s poznatim zvonikom i oratorijem. S lokalnog groblja iznad grada također se pruža veličanstven pogled.

Kako je riječ o talijanskoj pokrajini, nije neobično da je gastronomija jedna od najvažnijih atrakcija. Monterosso je poznat po ribljim jelima i vinu i teško da možete pogriješiti s odabirom jelovnika. Cijene su nešto niže nego u ostatku Cinque Terre i atmosfera je opuštenija, pogotovo u ulici Via Fegina koja povezuje stari i novi grad. Inćuni se smatraju lokalnim specijalitetom i posvećena su im dva festivala - u lipnju i rujnu. Jedu se kao predjelo, u tjestenini, prženi i kao usputni snack.

U proljeće možete uživati u mirisu rascvjetanih limuna, a ne smijete propustiti probati sladoled ili popiti poznati liker limoncello. Zateknete li se u Monterossu u svibnju, moći ćete sudjelovati u festivalu limuna i isprobati razne slastice. Ljubitelji vina u ovoj regiji definitivno mogu uživati u odličnom izboru, a nikako ne smiju preskočiti lokalno desertno vino Sciacchetra.

Do Monterossa se najlakše dolazi vlakom iz La Spezie i Levanta. Za one koji putuju autom važno je znati da se autom ne može ući u grad, a parkirališnih je mjesta izuzetno malo i zbog toga se svima preporuča ostaviti auto u Levantu i do grada doći vlakom. Iz Spezie se do Monterossa ljeti može doći i organiziranim turama brodom. Najbliži aerodrom nalazi se u Milanu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju