Kad vas put nanese u Toskanu, gotovo školski, sigurno ćete prvo posjetiti famoznu Firencu. Naravno, nakon nje dobre su šanse da ćete razgledati i Sienu, a vjerojatno i neke gradove poput Lucce i Pise. Neki će se zaputiti u prirodu i uživati na živopisnim toskanskim brežuljcima te ispijati Chianti, a mi bismo svakako preporučili posjetu još jednom malenom slatkom gradu koji se odaziva na ime Monteriggioni.

Ovaj gradić od nepunih 10 tisuća duša smjestio se u blizini Siene, a da nije beznačajan i nebitan, govori i činjenica da ga je čak i veliki pjesnik Dante Alighieri uvrstio u svoju Božanstvenu komediju. Radi se o srednjovjekovnom gradu opasanom zidinama smještenom na prirodnom brežuljku, kojeg su u 13. stoljeću sagradili stanovnici Siene.

Naravno, nije sagrađen iz nekih „humanih“ pobuda, već da bi služio kao obrambena linija u ratu protiv Firence. Grad je uskoro zbilja to i postao, te je služio kao važna obrambena fortifikacija. Sve do 16. stoljeća grad je odolijevao napadima, da bi ga 1554. godine, kao znak pomirbe s obitelji Medici, vlasti Siene jednostavno predale. Prema dostupnim zapisima, ovo je shvaćena kao velika izdaja.

Gradske zidine protežu se ukupno na 570 metara, a sadrže čak 14 tornjeva. Dvoje glavnih vrata su Porta Florence i Porta Roma, nazvane tako prema gradovima kojima su okrenuta. Glavnim gradskim trgom, dominira romanička crkva, dok je dobar dio ostalih zgrada renesansne gradnje.

Također, ako među čitateljima postoje i ljubitelji video igrica, recimo kako je Monteriggioni odigrao i važnu ulogu u dva nastavka serijala Assasins's Creed. U svakom slučaju, kada drugi put putujete Toskanom, poklonite malo vremena i ovom sasvim zgodnom gradiću.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju