Davno prije društvenih mreža, Tindera, Hingea i ostalih aplikacija za pronalaženje ljubavi ili barem kratke utjehe, mladi parovi koristili su druge metode. A s obzirom na konzervativnu sredinu i stroge roditelje u svoje doba, ponekad su bili primorani naći maštovita i posebno romantična rješenja.

Jedno od njih je stari hrast kraj mjesta Dodau u Njemačkoj koji čuva uspomenu na zabranjenu ljubav. Ljubavna priča počela je sa strogim ocem koji nije dozvolio svojoj kćeri da se viđa s dečkom koji joj se svidio. Bio je to proizvođač čokolade iz Leipziga. Znamo, ludost je odbiti ovaj 2 u 1. No, očigledno ludi otac nije vidio prednosti ovog spoja, pa je mladi par bio prisiljen sastajati se u tajnosti.

Pritom su koristili rupu u velikom hrastu kao svoj vlastiti skriveni ljubavni sandučić u kojem su si ostavljali pisma i poruke. Otac je konačno shvatio da se bori s vjetrenjačama, pa je popustio, a svadba dvoje zaljubljenih odvila se pod krošnjama hrasta koji ih je štitio svo ovo vrijeme.

Romantična priča proširila se poput peludi, pa su ljudi uskoro počeli „hodočastiti“ do ovog starog hrasta koji je dobio ime „Mladoženjin hrast“. Muškarci i žene usamljenih srca počeli su ostavljati pisma u rupi stabla, pri čemu bi naveli svoje osobne podatke i adresu na koju bi im netko drugi, zainteresiran, mogao pisati.

Hrast je stekao toliku popularnost da je 1927. godine dobio vlastitu poštansku adresu, a i dan danas prima mnoštvo pisama. Legenda kaže kako je više od 100 brakova nastalo spajanjem preko hrasta.

Još jedna zanimljivost vezana uz starog romantika jest ta da je riječ o jednom od rijetkih stabala na svijetu koja su se – vjenčala. Naime, 2009. godine i sam hrast je dobio ljubavno pismo, i to od stabla kestena iz predgrađa Dusseldorfa. Bio je to brak na neviđeno jer se nisu mogli „naći“ i upoznati, ali su zato razmijenili fotografije i – listove.

Danas je Mladoženjin hrast proglašen za prirodni spomenik, a do njegovog sandučića može se pristupiti ljestvama. Lako ćete prepoznati ovo 500 godina staro stablo uz cestu, jer je uredno ograđeno ogradom, a s obzirom da je visoko 25 metara i krošnje široke 30 metara – ovu ljubav nećete promašiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju