Na listi mjesta koja treba vidjeti ove godine magazin o putovanjima Condé Nast Traveller uvrstio je nerazvikani Melides, malo mjesto smješteno južno od Lisabona koje bi se moglo svidjeti onima koji traže skrivene plaže, prirodu, kao i uzbudljivi smještaj. Melides je jedno od onih mjesta na kojima se čini kao da vrijeme stoji.

Nastalo je prije nešto više od petsto godina i uspavanim ritmom male luke živio je sve do 18. stoljeća, kada ga su ga uništili potres i veliki valovi. Nakon toga se riječno ušće u Melidesu gotovo zatvorilo, a luke više nije bilo. Mještani su prilagodili i počeli saditi drveće, brati masline, loviti ribu i uzgajati koliko su mogli povrća na suhom pjeskovitom tlu.

Melides ćete pronaći u općini Grândola, između divljih brežuljaka Serra de Grândole i valova Atlantika, koji se razbijaju na dugačkim plažama sa zlatnim pijeskom. Ondje nema glasnih klubova niti krcatih barova, a ljudi se okupljaju na glavnom trgu ili druže u restoranima uz riblja jela poput prženih srdela. Šarm Melidesu daju plavo- bijele kuće, ocean, kao i duge plaže stvorene za ljenčarenje.

Neki će reći da je Melides jedno od posljednjih utočišta mira na južnoj obali Europe. Iako većinom neukroćena, ljepotu Melidesea otkrili su dizajneri i arhitekti tako da se malo portugalsko mjesto ipak mijenja.

Vermelho Vermelho (Foto: Shutterstock)

Jedna od novosti je Pa.te.os, kompleks minimalističkih vila koji se smjestio na desetak minuta od oceana, između borova i maslina, a potpisuje ih portugalski arhitekt Manuel Aires Mateus. I slavni francuski dizajner Christian Louboutin zaljubio se u Melides kada je počeo ondje ljetovati prije puno godina.

Ove godine je otvorio hotel Vermelho - sofisticirano, ali ekscentrično mjesto za odmor inspirirano portugalskim barokom koje ruralne elemente spaja s luksuzom. Želite li otkriti Melides u mirnom izdanju, kakav je danas bilo bi dobro požuriti - prije nego što zapne za oko svjetskoj eliti i turistima sa svih strana svijeta. 

"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji broji 12 rijeka, 21 otok i na stotine patuljaka... Wroclaw - 5 Wroclaw - 4 Wroclaw - 2 +1 Wroclaw - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju