Batmanija je izraz nastao ranih 1960-ih godina po uzoru na poznatu Beatlemaniju koja je harala svijetom. Bio je to način da se opiše trans u koji je pala polovica svijeta zaljubljena u Beatlese, tj. Batmana. Barem je tako ostalo zapisano u povijesti.

No, manje je poznat podatak da je Batmania bio i naziv jednog ogromnog grada – koliko god to suludo zvučalo. I pritom ne mislimo na fiktivni grad iz knjiga ili filmova. Riječ je o drugom najvećem gradu Australije i glavnom gradu njene pokrajine Victorije.

Vjerovali ili ne, Melbourne se nekad zvao Batmania. Svemu je doprinio jedan od njegovih osnivača, John Batman. Batman je bio australski poduzetnik i istraživač koji je isplovio kako bi istražio područje zaljeva Port Phillip. Kad je stigao tamo, od lokalnog plemena je kupio 500 000 jutara zemlje na kojoj je osnovao novu koloniju.

Bio je uvjeren kako će mjesto na sjevernoj obali rijeke Yarra biti savršeno mjesto za selo, a događaji koji su uslijedili nadmašili su njegova očekivanja. U svega godinu dana ovo „selo“ proglašeno je administrativnom prijestolnicom ovog okruga, a cijelo naselje prozvano je Batmania.

Ime Batmania nosilo je od 1835. do 1837. godine, dok kolonija nije nazvana Victoria, po engleskoj kraljici Viktoriji. Grad je potom prozvan Melbourne, po Williamu Lambu, drugom vikontu Melbournea. William je bio kraljičin savjetnik i premijer, upamćen u povijesti kao čovjek bez iskustva u rješavanju domaćih problema ili vođenju ratova. Štoviše, bio je upleten u nekoliko političkih skandala, ali to očito nije bio problem kada je grad trebao dobiti ime po njemu.

Pa, premda Batmania nije bila inspirirana Batmanom kojeg danas znamo, brojni Australci koji su svjesni ovog podatka žale što se ime Batmania nije primilo. Smatraju kako bi to bio dobar marketinški alat, a u svakom slučaju nosilo bi ime čovjeka koji je… pa, znao što radi.

Tim Sydney ili tim Melbourne? Najvažnije razlike između dva najveća australska grada koje biste trebali znati Australija - 1 Australija +0 Australija - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju