Mnogi će se teško sjetiti nečeg čarobnog u 2020., no ono što definitivno škaklja maštu su meksički Čarobni gradovi, ili Pueblo Mágicos. Meksička inicijativa da zaštiti svoje male gradove, kojima se ponosi zbog posebnog ugođaja, tradicionalne arhitekture, autohtonih običaja koji se brižno čuvaju, kao i stanovnika koji se ponose svojim podrijetlom, nešto je što vrijedi prepisati.

Sanjate li o putovanjima, a Meksiko je jedna od mjesta na listi, definitivno se isplati slijediti trag čarolije.

Prvi „Čarobni gradovi“ pojavili su se prije 20 godina, kada je pokrenuta inicijativa kako bi se gradići iz sjene učvrstili na turističkoj karti Meksika. Prvi gradovi koji su primili tu čast i naziv bili su Mexcaltitán u Nayaritu, Huasca de Ocampo u Hidalgu, Tepoztlan u Morelosu i Real de Catorce u San Luis Potosíju.

Prilikom poslijednje proslave dana Čarobnih gradova, starosjedioci su dobili pojačanje u obliku novih 11 što znači da ih je sada čak 132 na popisu.

Isticanjem kvaliteta malih mjesta u ruralnom Meksiku sve je više turista poželjelo iskusiti srdačnost domaćina, prirodne ljepote, kulturno obilje, kao i provjeriti gastronomske užitke i doznati nešto više od zanatskoj tradiciji. Čarolija se skriva i u društvenim te kulturnim manifestacijama kojih ne nedostaje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju