Hrvatska nogometna reprezentacija igra prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Katru protiv reprezentacije Maroka. Odličan je to povod da naučimo nekoliko zanimljivosti o našem protivniku.

12 puta veći od Hrvatske

Maroko je kraljevina koja se prostire u Sjevernoj Africi na 710.850 četvornih kilometara uz obale Atlantskog oceana i Sredozemnog mora, a u kojoj živi oko 35 milijuna stanovnika. Otprilike 12 puta je veća od Hrvatske i ima devet puta više stanovnika od nas. Čak 45 posto stanovništva Maroka zaposleno je u poljoprivrednom sektoru iako je tek 19 posto zemlje obradivo. 99 posto stanovništva su muslimani.

Najviše skijalište u Africi

Iako mnogi na prvi spomen Afrike zamišljaju užarene temperature i visoke pješčane dine, na Crnom kontinentu može se dobro i skijati po snijegu. U Maroku se, naime, nalazi najviše skijalište Afrike. Riječ je ski resortu Oukaïmeden, koji se izdiže na 3268 metara u gorju Atlas, a koje je 80-ak kilometara udaljeno od Marakeša. Resort nudi 10-ak kilometara skijaških staza namijenjenih za početnike i napredne skijaše, a skijaška sezona ovdje traje od prosinca do ožujka.

Najviše skijalište Afrike Oukaïmeden u Maroku Najviše skijalište Afrike Oukaïmeden u Maroku (Foto: Shutterstock)

Najviši vrh sjeverne Afrike

Atlas je naziv za spojene gorsko-planinske lance koji se protežu u sjevernoj Africi uz obalu Atlantskog oceana i Sredozemnog mora u Maroku, Alžiru i Tunisu. Najviši vrh Atlasa i sjeverne Afrike – Toubkal – smjestio se upravo u Maroku, a izdiže se na 4167 metara u sklopu istoimenog nacionalnog parka, 60-ak kilometara od Marakeša. S obzirom na visinu, do njega je relativno lako doći u toplijem dijelu godine – izazov je puno veći od studenog do travnja. S vrha se pak pruža spektakularan pogled na Maroko, a katkad čak i na Saharu.

Dine visoke 300 metara

Pustinja Sahara prekriva velik dio afričkog kontinenta – oko devet milijuna četvornih kilometara, no samo manji dio toga pripada Maroku, i to na jugu i istoku zemlje, uglavnom uz granicu s Alžirom. Želite li uživati u spektakularnim pustinjskim prizorima, posjetite Erg Chigagu u regiji Drâa-Tafilalet i Erg Chjebi kod Merzouge. Ovdje se mogu vidjeti pustinjske dine visoke i do 300 metara.

Najveći grad nije i glavni grad

Rabat je glavni grad Maroka, a u prošlosti su tu titulu nosila još tri kraljevska grada – Marakeš, Meknes i Fes. Njihovi stari gradski centri – medine – nalaze se na UNESCO-ovu Popisu svjetske baštine i odlično su mjesto da upoznate kulturu i povijest ove zemlje. Zanimljivo je spomenuti da se niti jedan od tih gradova ne smatra i najnaseljenijim. Najviše stanovnika – oko 3,5 milijuna u širem krugu grada, živi u Casablanci. (I ne, kultni film Casablanca redatelja Michaela Curtiza nije snimljen u ovom lučkom gradu na Atlantskom oceanu, iako se radnja odvija u njemu. Dobitnik Oscara za najbolji film 1944. godine snimljen je u potpunosti u studiju Warnera Brosa u Burbanku u Kaliforniji.)

Casablanca, Maroko Casablanca, Maroko (Foto: Shutterstock)

Najveće nalazište fosfata

Maroko u svojem posjedu ima najveću rezervu fosfata na planetu – oko 70 do 75 posto, a koji se uglavnom koristi za proizvodnju gnojiva. Izvoz fosfata pomaže u smanjivanju gladi u podsaharskoj Africi, ali i u razvoju gospodarstva u samom Maroku. Izvozi i velike količine svježih i konzerviranih namirnica – od datulja do sardina. Jedna od njezinih važnih gospodarskih grana je i turizam. Plaže Maroka, pustinjske oaze, zapanjujuće planine i drevni gradovi u godinama prije pandemije posjećivalo je više od 10-13 milijuna turista.

Najpopularnije piće

Geografski položaj Maroka utjecao je na njegovu kulturu, ali i gastronomiju. Marokanska kuhinja uzbudljiv je spoj mediteranskih, berberskih i afričkih okusa. Prepuna je svježih namirnica, ali začina upečatljivih boja i aroma koje se prodaju na tržnicama (soukovima), a po kojima su popularni u cijelom svijetu. Hrana se najčešće priprema u zemljanoj posudi po imenu tajine, koju karakterizira duguljasti poklopac stožastog oblika, a koja omogućava termičku obradu bez puno tekućine. U tajineu se kuhaju istoimena jela na bazi janjetine, piletine, pačetine i ribe s povrćem i sušenim voćem, a poslužuju s kruhom ili kus-kusom. Obrok se obično završava šalicom zaslađenog čaja od mente – najpopularnijeg pića u Maroku.

Što sve morate vidjeti u marokanskoj prijestolnici i gdje kupiti najbolju mentu na svijetu Rabat, Maroko - 1 Rabat, Maroko - 2 Rabat, Maroko - 3 +4 Rabat, Maroko - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju