Na najjužnijem vršku kontinentalne Europe smjestio se poluotok Mani, poznat po jedinstvenom krajoliku i bogatoj povijesti.

Kamene kućice koje nalikuju na male utvrde i crkve u bizantskom stilu, zaljevi i pećine čine ovu regiju idealnom za one koji žele doživjeti stvarnu, iskonsku Grčku.

Stanovnici regije su zatvorena zajednica. Tijekom povijesti su bili stalno izloženi opasnosti od invazije i danas su stvorili izniman osjećaj za autonomiju tako da ćete ovdje iskusiti i vidjeti samo onoliko koliko vam stanovnici dopuste.

Kuće ovdje uglavnom nemaju prozore nego samo male otvore, stisnute su jedna pokraj druge i sežu u visinu. Na taj način odaju dojam snage i superiornosti. Ta arhitektura svjedoči o tome da su stanovnici stalno bili spremni na borbu a uglavnom su i bili ratnici, direktni potomci Spartanaca.

Bizantski dvorci poput Troupaki - Mourtzinou, Tsitsiris i Passave samo su neke od poznatih građevina koje dan danas privlače znatiželjne putnike. Duh Bizanta ovdje je sveprisutan, pa ćete tako osim dvoraca pronaći i brojne crkve i samostane koji su uglavnom građeni u nešto skromnijem stilu.

Jedno od najpopularnijih mjesta među turistima svakako je selo Vathia, a gradić Kardamyli je jedan od najljepših na samoj obali. Tu su zatim spilje Diros, prirodno čudo kroj koje protječe podvodna rijeka koja spilje boja neobičnim bojama. U spilji Alepotrypa pronađena je lubanja homo sapiensa stara 210 tisuća godina i službeno je najstarije nalazište homo sapiensa u Europi.

Primorski gradić Limeni, osim po prekrasnoj arhitekturi, poznat je i po izvrsnim ribljim zalogajnicama. Na samom jugu Grčke nalazi se rt Tainaron koji razdvaja Mesenski od Lakonskog zaljeva. Slavni pjesnik Homer u svojim djelima spominje mnoge gradove iz regije Mani.

Proizvodi iz ove regije prepoznati su i cijenjeni u cijeloj Grčkoj i van njenih granica. Posebno je kvalitetno maslinovo ulje zbog terena na kojem masline rastu.

Tradicionalna kuhinja je lagana, jednostavna i prepuna okusa. Pitrakia je vrsta pite pržena u dubokom ulju punjena povrćem, mesom i začinima. Diples su posebne slastice koje je služe za blagdane i posebna slavlja jer simboliziraju obilje i sreću. Riječ je o kolačićima punjenim medom, cimetom i orasima. Lalangia je prženo tijesto koje se jede uglavnom za Božić a može biti slano i slatko.

Slično kao i na Kreti, i u Mani je dan danas prisutna „krvna osveta“. Obiteljske su veze iznimno čvrste i ako član jedne obitelji učini nešto nažao članu druge, te obitelji postanu generacijski u svađi. U prošlosti su ubojstva iz časti bila česta pojava a danas su, nasreću, ipak rijetkost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju