Nedavno smo pisali o jezeru koje unosi anarhiju u Alpe: riječ je o Bodenskom jezeru koje pripada (ali i ne pripada) Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Kaos na stranu, ovo jezero sadrži i otočić iz bajke koji je ujedno i najpopularnija turistička atrakcija samog jezera.

Mainau je otok cvijeća koji je sredinom 19. stoljeća princ Nikolaus von Esterházy pretvorio u šareni raj biljaka i leptira. S vremenom je mijenjao vlasnike i bivao nadograđivan, a danas pripada fondaciji Lennart Bernadotte.

Veličine je 45 hektara i prekriven je zelenilom i šarenim vrtovima kroz sva godišnja doba.

Ovdje možete uživati u aromatičnim mirisima biljaka, francuskim i talijanskim parkovima, miru pod krošnjama stabala, cvjetnim skulpturama i raskošnim fontanama. Tu su vrtovi raznih vrsta cvijeća poput 12 000 dalija iz Meksika, tisuću vrsta ruža, tulipana, orhideja i brojnih drugih.

Iako se zove otok cvijeća, tu su i drugi povezani sadržaji: prekrasna talijanska fontana po uzoru na renesansne talijanske vrtove, kuća leptira s više od sto vrsta, mediteranska terasa, vrtovi posvećeni citrusnim stablima, vrt insekata, mali hipodrom s ponijima, farma, ZOO u kojem je dozvoljeno dirati životinje, suvenirnice i romantični kafići čije terase gledaju na jezero i mali rajski vrt.

Otok ima zahvalne i blage klimatske uvjete zahvaljujući kojima u ovom parku usred Alpa raste i mediteransko bilje poput palmi.

Osim biljnog bogatstva, otok pruža i razne sadržaje, a naročito je prilagođen brojnim obiteljima s djecom: na usluzi su igrališta i turniri potrage za blagom koji nose iznenađenja.

Ispod 15 metara visokih palmi nalaze se dvorac iz 1746. godine te mala kapelica koji simboliziraju barokno doba, a u svako doba godine održavaju se edukativne izložbe ili proslave poput nadolazećeg Dana jabuka u rujnu.

Iznenađujuć je podatak da na ovom otoku postoje stanovnici – i pritom ne mislimo na leptire i kukce. Dok je krajem 19. stoljeća ovdje živjelo tek 28 ljudi, 1961. godine ta brojka je narasla do 123.

Do otoka se dolazi brodom ili mostom, a na posjetiocima je onda samo da se prepuste mirisima i bojama.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju