Bavarsko jezero Alpsee, zajedno s bajkovitim dvorcima Hohenschwangau i Neuschwanstein te veličanstvenom visoravni Allgäu, čini ovo područje jednim od najslikovitijih u Njemačkoj. Nalazi se četiri kilometra od sela Fussen ili pet kilometara od austrijske granice. I dok mu dužina obale broji nešto manje od pet kilometara, dubina jezera je 62 metra. Jezero koje se ugnijezdilo između strmih litica i gustih savršeno je izletište na kojem možete ploviti čamcem, pedalinom, jedriti, surfati ili se kupati se ljeti, a klizati, igrati hokej na ledu ili curling zimi.

Uz obalu vodi kružna staza i Furstenstrasse, Prinčeva cesta, koja vijuga od Hohenschwangaua do povijesnog alpskog sela Pinswang. Alpsee je ucrtan i na kartama planinara zbog lijepih ruta u blizini. Bavarsko jezero ima brojne pridjeve, a osobito se hvali smaragdna boja kristalno čiste vode. Jedan od živih „ukrasa“ su i divlji labudovi koji cijeli prizor čine upečatljivijim. Nalazi se na ruti romantične ceste, naziva koji su joj putničke dale agencije 1950-ih.

Romantična cesta prolazi između Wuzburga i Frussena, a duž nje se nalaze brojni hoteli i restorani. Posjetitelje ne privlači samo priroda uokvirena vizurama bavarskih Alpa, nego i blizina dvaju najpoznatijih dvoraca u Njemačkoj na koje vrijedi odvojiti vrijeme za istraživanje, a ako ih se odlučite posjetiti, korisno je rezervirati ulaznicu kako ne biste morali čekati satima. Neuschwanstein godišnje posjeti 1.3 milijuna turista, što ga čini jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija u Europi. Na vrhuncu sezone, u ljetnim mjesecima, posjeti ga i do 6000 posjetioca dnevno. Zbog gužve koja nastane, oni bez prethodne rezervacije završe u redu čekanja i po nekoliko sati.

Unatoč ome što je poslužio i samom Waltu Disneyu kao inspiracija Disneyeva dvorca, njegova povijest je prilično mračna. Naime, izgrađen je 1869. godine kao skrovište 'ludog kralja' Ludwiga, čija je smrt i dan danas obavijena velom tajne.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju