Davne 1992. potpisan je Ugovor iz Maastrichta, koji je stavio ovaj nizozemski gradić na ako ne svjetske, onda svakako europske mape. Naime, ovaj ugovor je stvorio Europsku uniju. No, Maastricht je puno više od jednog običnog „birokratskog“ središta, a zašto ga se isplati posjetiti, najbolje znaju lokalci...

Što jesti u Maastrichtu?

Život u Maastrichtu i pokrajini Limburg je sladak, čemu su dokaz brojni lokalni specijaliteti. Ističu se dva jela; Limburgse vlaai je ukusno pecivo sa slatkim nadjevom, koje navodno nećete naći nigdje drugdje u Nizozemskoj. Druga stvar koju treba probati je zoervleis – kiselo meso. Zove se tako jer se meso, nekada konjsko, a sada goveđe - marinira u octu, ali kiselost smanjuju luk, voće i slatki nizozemski medenjaci. Probajte ga u Café Sjiek - izgovara se "šik“, tu ne možete promašiti.

Što vidjeti u Maastrichtu?

Šetnja starogradskom jezgrom uvijek se isplati. Ako ste ljubitelj knjiga, posjetite Dominicanen između Vrijthofa i Market Squarea. To je crkva iz 13. stoljeća pretvorena u knjižaru i umjetnički prostor, a dok razgledavate knjige na policama, možete se diviti freskama i arhitekturi.

Maastricht - 3 Maastricht - 3 (Foto: Getty Images)

S druge strane rijeke, u novijem dijelu grada, blizu mjesta gdje je 1992. potpisan Ugovor iz Maastrichta, nalazi se muzej Bonnefanten. On sadrži miks tradicionalne nizozemske umjetnosti i modernih izložbi, ali također ga vrijedi posjetiti samo zbog zgrade. Njegov središnji dio je toranj u obliku rakete, što mu daje dodatnu draž.

Četvrt Wyck

U četvrti Wyck nalazi se željeznička stanica, a mnogi je ljudi koriste kao koridor za dolazak do mosta u grad. No, radi se o jako lijepom području. Godinama je četvrt bila oronula, puna praznih i napuštenih zgrada, ali sada je to četvrt koja buja, sa zanatskim trgovinama i sve većim brojem dobrih restorana i hotela.

Pivovara De Ridder postoji od 1857., ali Heineken ju je zatvorio 2002. Na tom mjestu je 2018. pokrenuta mikropivovara koja se sad zove Stadsbrouwerij Maastricht, iako povijesni znak De Ridder još uvijek visi na zgradi. Tako da ako ste u potrazi za craft pivom, znate gdje se valja zaputiti.

Zeleno, što volim zeleno

Iako bi se u Nizozemskoj ovaj naslov mogao dvojako shvatiti, ovaj put mislimo na prirodne ljepote. Za razliku od ostatka Nizozemske, Limburg je brdovit, a južno od Maastrichta nalazi se planina Sint Pietersberg. Tamo građani Maastrichta odlaze na svjež zrak ili samo prošeću psa. Malo je uspona, a šetnja iz grada relativno je kratka i isplati se zbog pogleda na grad, rijeku i krajolik. Mreže špilja ispod brda korištene su za skrivanje mnogih stvari, uključujući čuvenu Rembrandtovu Noćnu stražu i druga umjetnička djela tijekom Drugog svjetskog rata.

Maastricht - 1 Maastricht - 1 (Foto: Getty Images)

Smještaj u Maastrichtu

Najbolja mjesta za boravak su u Wycku - blizu kolodvora, ali i blizu samog centra. Hotel Beaumont (dvokrevetna soba bez doručka kreće se od 125 €) obiteljski je hotel koji postoji više od jednog stoljeća. Townhouse Maastricht (dvokrevetna soba s doručkom od 120 €) mnogo je modernije mjesto.

Europski aerodrom u kojem čekanje nije tlaka: Oaza u kojoj možete otići na piknik, gledati filmove, voziti bicikl... Schiphol Schiphol - 1 Schiphol - 3 +1 Schiphol - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju