Nedavno je tako Lonely planet objavio članak o pet zanimljivih činjenica koje o Hrvatskoj nitko ne zna. Koje su to činjenice otkrijte u nastavku.

1. Modni dodatak koje svaki muškarac mora imati!
Hrvati su izumili klimu, testirali su prvi padobran, a izumili su i originalnu kravatu. U 17. stoljeću kravata je postala sastavni dio francuske vojske, dok se 18. listopad obilježava kao dan kravate.

2. Nezaboravne ljetne destinacije za romantični odmor
Druga stvar na ljestvici TOP 5 činjenica o Hrvatskoj je ta da Hrvatska ima preko 1000 otoka i otočića, a samo njih 50 je naseljeno. Ima ona ipak malo više od 1000 otoka, a kad tome pribrojimo i brojne morske destinacije na kopnu, nema nam pramca.

3. Hrvatska je zemlja vina
Hrvatska svoju bogatu vinsku ponudu može zahvaliti grčkim doseljenicima prije 2.500 godina, a izvorni vinogradi još uvijek su netaknuti, i mogu se vidjeti. Jedno od najpoznatijih je Starogradsko polje na otoku Hvaru, danas na popisu UNESCO-ve liste kulturne baštine. Hrvatska danas ima više od 300 vinskih regija, oko 17.000 proizvođača i 2.500 vrsti vina.

4. Povijest Hrvatske i Rimski utjecaj
Osim uz utjecaj u kulturno-povijesnoj baštini, utjecaj Rimskog Carstva vidljiv je i u novčanicama. Hrvatska valuta je Kuna, a iako je to službena valuta tek od 1994. Godine,u davnim vremenima, koža kune bila je veoma cijenjena i služila je kao sredstvo plaćanja.

5. Dubrovnik - kulturni centar
Od 1358. Godine do 1808. Kada ga je osvojio Napoleon, Dubrovnik je bio poznat kao Dubrovačka republika. U vrijeme renesanse, Dubrovačka republika je bila kulturni i obrazovni centar u regiji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju