Francuski dvorci odavno su poznati u svijetu – njihova arhitektura inspirirala je slične dvorce diljem Europe, danas se u njima održavaju svečani banketi i snimaju filmovi, neki od njih su mirno usnuli kraj obala rijeke u udaljenim dijelovima zemlje gdje uživaju u miru bez mnoštva turista…

A jedan od njih smjestio se usred jezera i zelenila na sjeverozapadu zemlje, poseban po svom izgledu i – vlasničkim papirima.

No, počnimo redom. Chateau de la Mothe-Chandeniers bajkoviti je dvorac koji datira čak iz 13. stoljeća kada je pripadao obitelji Baucay. Uskoro je izbio Stogodišnji rat između Kraljevine Engleske i Kraljevine Francuske (koji se malo oduljio, pa potrajao 116 godina).

Nakon što je francuski kralj Filip VI. razvlastio engleskog kralja Edvarda III. od njegovih posjeda u Francuskoj, Engleska je napala Francusku. U tom ratu nekoliko puta stradao je i ovaj dvorac. Srećom po njega, Francuzi su porazili Engleze, a on je obnovljen. Mirovao je do 18. stoljeća kada je počela slavna Francuska revolucija a onda su ga ponovno uništili – njegovi vlastiti ljudi.

Iako ga je ubrzo kupio bogati poduzetnik koji je uložio novac u njega, 1932. dvorac je stradao u požaru i otada proveo gotovo cijelo stoljeće napušten i zapušten.

Požar koji je uništio unutrašnjost i krov stvorio je prostor za drveće koje je počelo rasti iz njega, pa je dobio i posebno privlačan izgled koji je mamio fotografe i posjetioce bez obzira na tužno stanje u kojem se nalazi.

Tek 2017. godine jedan francuski start-up pokrenuo je crowdfunding kampanju za njegov spas u kojoj je svatko trebao uložiti barem 50 eura kako bi se dvorac renovirao.

Kako je to završilo? Završilo je tako što je više od 27 000 ljudi iz 115 zemalja svijeta skupilo preko 1 600 000 eura. Dio novih vlasnika dvorca organizirao je i predbožićnu zabavu na kojoj su se upoznali, družili i ostvarili svoje dječje snove – proveli noć u vlastitom dvorcu.

Danas je dvorac spašen, a jedan njegov dio čak je useljiv, pa suvlasnici mogu prenoćiti u njemu. Među njegovim vlasnicima nalaze se i entuzijasti iz Afrike i Kube, a među najnovijim vlasnicima su i francuski predsjednik Emmanuel Macron te njegova supruga Brigitte, koji su svoje udjele dobili na poklon od udruge Posvoji dvorac.

Dvorac obilježen ljubomorom i alkemijom: Crni biser Francuske na čije se krovove svi vole popeti Chateau de Jumilhac, Francuska - 1 Chateau de Jumilhac, Francuska - 2 Chateau de Jumilhac, Francuska - 3 +1 Chateau de Jumilhac, Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju