Na samom sjeveru Newfoundlanda u Kanadi nalazi se selo za koje se smatra da su ga naselili Vikinzi još 1021. godine -  L'Anse aux Meadows. Prema istraživanju koje je nedavno i objavljeno u magazinu Nature, a prenio ga je CNN, Vikinzi su „prestigli“ Kolumba i postali prvi ljudi koji su prešli Atlantik do Amerike. Stabla posječena metalnim oštricama, kakve starosjedilačko stanovništvo nije poznavalo jedan su od tragova koje su Vikinzi ostavili za sobom.

Sjevernoeuropski moreplovci i ratnici imali su izvanredne vještine gradnje brodova, ali nedostajalo im je sirovine pa su krenuli u potragu za alternativnim izvorima, smatraju povjesničari.

L'Anse aux Meadows mogao bi biti legendarni Vinland, ovjekovječen u vikinškim sagama kao mjesto koje se koristilo za obnavljanje zaliha hrane prije kretanje na ekspedicije prema zapadu, ili pak povratka na istok, natrag na Grenland. Neki stručnjaci vjeruju da su Vikinzi stigli čak do Sjeverne Amerike i Velikih jezera, iako su dokazi o tome na razini nagađanja. 

Koliko su se Vikinzi zadržali u L'Anse aux Meadows nije poznato, ali se smatra da se radi o nekoliko godina, najviše desetljeću. Pretpostavlja se kako je otprilike stotinjak Vikinga za sobom ostavilo građevine koje nalikuju nordijskim zgradama na Grenlandu i Islandu.

Bez obzira na povijest, L’Anse aux Meadows mjesto je koje vrijedi posjetiti, ponajprije zbog iznimnih prirodnih ljepota. Nalazi se 51 kilometar vožnje od zračne luke St. Anthony i 5 sati vožnje od Nacionalnog parka Gros Morne. Odvede li vas put u taj dio Kanade, sačuvajte najmanje tri sata obilazeći obnovljene nastambe u travi, zavirite u centar za posjetitelje te prošećite pješačkim stazama, sezonskim događajima i prekrasnim pogledima na obalu i zaljev.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju