Na oko dva sata od Čakovca nalazi se Budimpešta, grad koji i ljeti nudi brojne mogućnosti za osvježenje kad „uprži“ sunce.

Između Budima i Pešte smjestio se Margitsziget, zelena oaza koja je omiljeno mjesto Budimpeštanaca u svako doba godine, ali ljeti osobito. Taj je najveći park u središtu grada, Margaretin otok smjestio se na Dunavu, a do njega vode dva mosta.

Prije nego što je postao Margaretin, ime mu je bilo Zečji otok, a ondje je plemstvo odlazilo u lov. Nakon mongolske invazije, mađarski kralj Bela IV. osnovao je samostan na otoku i zavjetovao se da će onamo poslati kćer Margretu ako uspije obraniti zemlju od mongolskih osvajača. Margareta je ušla u samostan dominikanki kao djevojčica, a umrla je kao mlada djevojka. Margitsziget se u prošlosti nazivao i otokom gubavaca, gdje su odlazili u karantenu. O burnim vremenima svjedoče i ruševni zidovi nekadašnje crkve.

Na dužini od tek 2,5 kilometara i širini od 500 metara voze autobusi, ali najljepše je istražiti parkove i ruševine pješice ili biciklom. Bicikli za četvero ili električni auti ili oni na pedale, kao i druga vozila poput električnih za golf, također se mogu unajmiti po pristojnoj cijeni. Okupi li se dovoljno ljudi, provozati se možete i turističkim vlakićem.

Margitsziget - 3 Margitsziget - 3 (Foto: Getty Images)

Od ranog jutra ondje se mogu vidjeti trkači kako odrađuju jutarnji trening na stazi što se proteže duž otoka ili vježbaju u maloj teretani na otvorenom. Jedna je od omiljenih atrakcija i piknik na travi s pogledom na vjeverice koje neumorno trčkaraju s drveta na drvo. 

Budimpešta je poznata po svojim kupeljima, a jedna od njih nalazi se i na otočiću. U Palatins, kupelj s toboganima i bazenima, najbolje je doći što ranije kako biste pronašli svoje mjesto.

Ružičnjak i japanski vrt odlično su mjesto za opuštanje s jezercem i vodopadom, a ne morate se brinuti ni da ćete ostati gladni. Možete birati između nekoliko mjesta na otočiću gdje možete popiti kavu, pojesti sendvič ili langoš.

Mali zoološki vrt s pticama, konjima i zečevima, kao i vodotoranj te raspjevana fontana među omiljenim su atrakcijama. Nađete li se u pravo vrijeme kraj impresivne fontane, naići ćete na desetke posjetitelja koji nestrpljivo iščekuju „koncert“ kako bi poslušali glazbu različitih žanrova – od Brahmsa i Vivaldija do mađarskih hitova. Noćni show osobito je čaroban za toplih ljetnih večeri sa svjetlosnim efektima.

Raj u raju - 14 Putovanja Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju