Hoteli u vlakovima ili na mostovima nisu novost, ali u Južnoj Africi dovršavaju se posljednje pripreme za otvaranje doista fascinantnog mjesta za odmor – hotela Kruger Shalati na rijeci Sabie. Ako vas privlači situacija u kojoj pijuckate čašu vina, ili nekog drugog, omiljenog pića iz luksuzne kade s pogledom na divljinu koji dira u dušu, onda se možete pridružiti ovisnicima o putovanjima u divljinu, koji navijaju da se aktualna situacija što prije smiri, kako bi mogli iskusiti moć prirode ušuškanu u sklad arhitekture.

Na ulazu u nacionalni park Kruger Shalati nalazi se most preko rijeke Shalati kojim je nekoć tutnjala parna željeznica. Početkom 20. stoljeća predstavljala je najlakši način da se uđe u jedan od najvećih rezervata divljih životinja u Africi. Nacionalni park Kruger koji zauzima površinu gotovo kao dvije Slavonije na sjeveru dotiče Zimbabve, a na jugu Mozambik. I UNESCO ga je uvrstio na svoju listu rezervata biosfere u kojem vlada sklad čovjeka i prirode.

Kad su putnici nekoć kretali prema parku željeznicom, napravili bi pauzu preko noći na mostu, a ujutro bi se budili s nestvarnim pogledom iz kupea na okolnu prirodu i kretali dalje, u srce Krugera. Srećom, most preko kojeg je vlak posljednji put protutnjao 1973., ponovno će biti u funkciji. Kako kažu u hotelu, Shalati je ime žene ratnice iz plemena Tsonga koja je vodila klan Tebulu.

Svaki od 12 vagona je potpuno obnovljen i podijeljen u dvije sobe s kupaonicom. Kroz velike prozore, od poda do stropa puca pogled na rijeku, a za detalje su se pobrinuli lokalni umjetnici. U zajedničkom vanjskom dijelu nalazi se bazen i lounge bar iz kojeg gosti mogu promatrati park u kojem živi više od 500 vrsta ptica, 114 vrsta reptila i 147 vrsta sisavaca. Tko ih poželi pobliže promotriti moći će se zaputiti na organiziranu turu s dalekozorom ili fotoaparatom. Ako ste oduvijek htjeli posjetiti lavove, leoparde, slonove, afričke bivole i nosoroge, u njihovom domu, Kruger park je idealno mjesto.

Hotel je udaljen pet sati vožnje od Johannesburga, do Skukuza zračne luke ima tek 4 km, a do Kruger Mpumalanga međunarodnog aerodroma treba oko dva sata.

Uz 54 mjesta na kojima možete otkrivati kulturne znamenitosti i više od 300 arheoloških nalazišta, kao i igrališta za golf gostima neće biti dosadno, a kako sada stvari stoje vrata vlaka će im se otvoriti krajem godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju