Smještena u južnom djelu Egejskog mora, Kreta se može podičiti činjenicom kako se radi o najvećem Grčkom otoku, ali i otoku prepunom bogate povijesti i civilizacije. No, nije sve ni u kulturi, tako da vas ovdje čekaju i poprilične prirodne ljepote pred kojima ljudi neće tek tako ostati imuni. Također, na Kreti ima i snijega, doduše, samo na planinama na sjeveru otoka, dok na južnom dijelu cijele godine prevladava ugodna klima.

Otok se može pohvaliti i s dva aerodroma, a izvrsna je s ostatkom zemlje povezana i trajektima, kako s Atenom, tako i s drugim značajnim otocima. No, dosta više uvoda, i bacimo se na razloge zbog kojih se baš isplati izabrati Kretu kao destinaciju za provođenje godišnjeg odmora!

Rodno mjesto El Greca

Domenikos Theotokopoulos, svijetu poznatiji kao El Greco, rođen je 1542. godine u mjestu Fodele. Riječ je o romantičnom malenom selu kojim dominiraju stabala naranče, limuna i maslina, a presijeca ga mala rijeka. Kad ste ovdje samo slijedite znakove i uskoro ćete vidjeti gdje je veliki slikar došao na svijet. Inače, El Greco je postao tek slavan kad je odselio u Španjolsku, pa odatle i taj prepoznatljivi nadimak.

Tvrđava „Moćni Koules“

Dolaskom u Heraklion svakako ćete uočiti tvrđavu Koules, koji su izgradili još Mlečani. Naime, oni su nekad vladali otokom, te su ovu utvrdu izgradili u 13. stoljeću. Nakon toga ju je uništio potres, pa je obnovljena u 16. stoljeću, a poslije opsade koja je trajala ni manje ni više već 21 godinu, tvrđavu su zauzeli Turci protjeravši Mlečane. Danas se tvrđavi dive turisti, pa budite slobodno jedni od njih...

Pješačenje Samarskim klancem

Jedno od najboljih iskustava na Kreti, koje najviše naravno, cijene avanturisti, svakako je šetnja dvanaestak kilometara dugim Samarskim klancem. Nalazi se na zapadu otoka i dio je istoimenog nacionalnog parka smještenog na Bijelim planinama, a u ovu avanturu mogu se upustiti samo dobro pripremljeni putnici. Za obilazak staze potrebno vam je oko 5 – 6 sati, ali kad naposljetku vidite koji vam se vidici pružaju, znat ćete kako se svaka minuta isplatila...

Opuštanje na plaži Elafonisi

Nakon šetnje klancem, vrijeme je za opuštanje na plaži! Na jugozapadnoj strani otoka smjestila se plaža Elafonisi koja će vas dočekati azurnim morem, pješčanim dinama i mnogim drugim stvarima koje garantiraju opuštanje. Jedini je problem, što za vrijeme udarne turističke sezone, plaža zna biti prepuna posjetitelja, ali za sebe biste već trebali naći neki kutak na njoj.

Otok Spinalonga

Jest, došli ste na Kretu, a već s nje idete? No, ovaj izlet se isplati, jer je dovoljan jedan dan da skoknete do otoka Spinalonga. Otok ima bogatu povijest koja opet uključuje Mlečane i Turke, ali prebacimo se radije na 20. stoljeće, kad je otok ušao u povijest kao jedna od posljednjih europskih kolonija gubavaca. Da, ovdje su od 1903. živjeli oni oboljeli od Hansenove bolesti (službeni nazive gube), a vremenom su se organizirali i na način da su ovdje imali trgovine, pekare, pa čak i kino. Lijek je otkriven 1948., a devet godina kasnije s njega su otišli i zadnji gubavci, tako da je otok od tad napušten. Danas je pak postao – turistička atrakcija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju