„Ovdje se rodio slavni William Shakespeare“, reći će vam ponosno u Stratfordu na rijeci Avon. I kad pogledate oko sebe, jedino što možete zaključiti je da Shakespeare i izgleda kao da je došao odavde, i da mjesto izgleda kao nešto gdje bi Shakespeare živio.

Gotovo prelijepe da bi bile istinite, stare seoske engleske kućice redaju se u zelenilu kraj ceste. Iako je Stratford na Avonu odavno prerastao selo i etiketu ruralnog mjesta, sačuvao je romantični duh prošlih vremena. Upravo zbog toga ovdje dolaze svi zaljubljenici u „pravu, staru Englesku“, njenu književnost i kulturu.

Ovdje su rođene stranice naših čitanki

Naravno, posjet Shakespearevoj rodnoj kući je nešto što se ne preskače. Imao je sreće (a i mi) što je uopće preživio. Samo nekoliko tjedana nakon njegova rođenja, u proljeće 1564. godine, izbila je kuga koja je poharala cijelim mjestom. Vrata kuća bila su označena crvenim križevima i natpisima „Gospodine, smiluj nam se“. Od 800 stanovnika, u samo godinu dana umrlo je njih skoro 300.

Srećom, mali William je preživio i ušao u povijest nešto kasnije. Osim rodne kuće, možete vidjeti i kuću u koju je često navraćao i gdje se udvarao svojoj budućoj ženi (tzv. koliba Anne Hathaway), njegovo počivalište u Crkvi Svetog trojstva, te slavno kazalište posvećeno njemu.

Kuća njegove majke je danas muzej u kojem je prikazan nekadašnji život na farmi. Žene u starim nošnjama s maramama na glavi još hodaju oko kuće i brinu za vrt, a u stopu (i trku) ih prate kokoši i guske. Stari gospodin koji skrbi za ptice pokazat će vam svoje najljepše sove, a svaka slučajnost s Harry Potterom i njegovom Hedwigom je slučajna.

Što još raditi na Avonu?

Očito je da je mnogo sadržaja vezano uz velikog pisca, zbog čega Stratford na Avonu zovu i „Mekom za ljubitelje literature“. No osim toga ovdje možete uživati u farmi leptira, plovidbi ili šetnji uz rijeku, umjetničkim galerijama, savršenim engleskim parkovima, naslikavanju i šopingiranju po slikovitoj povijesnoj ulici Henley, kupovini po lokalnom buvljaku… Sve to, uz pauze za odmor u lokalnim pubovima.

Najpoznatiji pub je The Dirty Duck pub - omiljen i mještanima, ali i slavnim licima koja ovdje dolaze prije nastupa. Iako su ovdje brojne veličine zasjele i popile koju previše, mještani najčešće pričaju o tome kako je jednom i sitna Kylie Minogue baš ovdje popila svoju kriglu nakon nastupa.

Nismo lagali kad smo rekli da je ovo mjesto postalo pravi grad! (U kojem ćete možda poželjeti i živjeti)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju