Zamislite na trenutak da možete putovati kroz vrijeme, ali samo u bližu budućnost. Ok? Otišli ste u Katar, na Mundijal. Gledali ste nekoliko zanimljivih utakmica, a stadionska buka, gradska vreva, gužve, svi ti nogometni rekviziti i navijači su vas malo umorili? Onda je za vas Purple Island idealno mjesto.

Riječ je o prirodnom dragulju koji će vam zasigurno zadovoljiti čežnju za tišinom. Smješten je u Al Khoru, na sjveroistočnoj obali Katara, a sam otok je još poznat i kao Jazirat bin Ghanim ili Al Khor Island.

Unatoč svom imenu, Purple Island je iznenađujuće zelen i savršeno je odredište za ljubitelje prirode posebno ako volite promatrati ribe, rakove, biljke, različite vrste cvijeća, fosile i divlje životinje dok šetate močvarnim područjima koja mirišu poput mora.

Kako je uopće nastalo ovakvo mjesto?

Otok vjerojatno nikada nije bio stalno naseljen, ali je posjećivan iz određenih razloga u različitim razdobljima. Prema Katarskom muzeju, to je bilo tranzitno mjesto, privremeni kamp za trgovinu s Bahreinom, a koristili su ga ribari ili lovci na bisere prije više od dva tisućljeća. Međutim, kasnije je otok bio mjesto proizvodnje crveno-ljubičaste boje od školjkaša tijekom kasitskog razdoblja. Bio je to logor za ekspedicije bisera i ribarska predstraža u kasnom islamskom razdoblju.

Zašto Purple kad je, zapravo, zelen?

Purple island bilo je istaknuto mjesto za proizvodnju boja, osobito ljubičaste boje, pa je zato dobio takav naziv. Iskapanja su otkrila gomilu školjki koje sadrže ostatke gotovo tri milijuna pojedinačnih smrvljenih ljuštura morskog puža, zajedno s velikim keramičkim posudama koje su se uglavnom koristile za iskorištavanje ostataka smrvljenih mekušaca. Ova vrsta školjkaša živi ispod kamena u međuplimnom bazenu i uglavnom je crvene do tamnocrvene boje.

Kako doći tamo?

Otok se zapravo nalazi jako blizu Dohe. Udaljen je oko 50 kilometara, odnosno sat vremena vožnje. Cesta je pristupačna pa se može doći i običnim osobnim automobilima. Ako poželite otići tamo, vozite sjeverno do Al Khora preko Shamal Highwaya i skrenite desno prije Al Meera Dhakira. Vozite ravno pa skrenite desno na neasfaltiranu cestu kako biste došli do parkirališta Purple Island. Kada stignete tamo, vidjet ćete ogroman prostor odakle se pogled obara prema Purple islandu i tamo se možete parkirati i baciti se u istraživanje.

Što možete istražiti na ovom otoku?

Otok je idealno mjesto za ljubitelje prirode za šetnju i istraživanje. Šuma mangrova u plitkim lagunama jedna je od zanimljivosti na otoku. Osim toga, razveselit će vas vidjeti male ribe i rakove, te brojne ptice. Glavna znamenitost ovog mjesta je drveni most koji se nalazi unutar mangrova i iznad vodenih kanala koji vodi do brda i ljubičaste otočne plaže. Osjećat ćete se avanturistički dok prolazite kanalom drvenom šetnicom, ali nije opasno.

Purple island nije ravan kako bi se moglo očekivati od Katara ili pješčanih otoka općenito. Otokom dominiraju vapnenačke stijene, a ima i rakova, stoga nemojte hodati bosi ili u papučama jer, sjećate se, morate se vratiti na iduću utakmicu.

Od ribarskog sela do metropole budućnosti: Dobro došli u najsigurniji glavni grad na svijetu Doha - 9 Doha - 8 Doha - 5 +1 Doha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju