Svetvinčenat, Savičenta ili San Vincenti, kako sve nazivaju ovo slikovito mjesto na pola puta između Pule i Pazina, koje se ugnijezdilo između Barbana, Gočana, Žminja, Dvigrada, Bala i Vodnjana na 310 metara nadmorske visine, možda je najpoznatije zbog svoje sada već neraskidive veze koju kao domaćin ima s Festivalom plesa i neverbalnog kazališta (koji će se, usput budi rečeno, održati sljedeći vikend), a ako umjetnički pokret i nije vaša stvar, možda ste čuli za jednako poznat Festival sira i izbor za naj kozu.

Iako tragovi života na širem području Svetvinčenta upućuju na naseljenost još u prapovijesti i antici, naselje se pod ovim imenom prvi put u povijesnim dokumentima spominje tek u 10. stoljeću. Osnutak naselja veže se uz Benediktince iz Ravenne, koji su prokrčili šume i počeli obrađivati zemlju te tako stvorili i preduvjete za naseljavanje.

Danas, samo kratkim pogledom na Svetvinčentski trg ili Placu obuhvaćate stoljeća duge i burne povijesti ovoga mjesta, a iza autentične arhitekture i renesansnih pročelja sakriven je suvremen gradić koji je odlučio pametno razvijati kulturni, povijesni, ruralni, eno- i gastro- turizam temeljen na tradiciji i baštini ovoga bogatog kraja, ali i promovirati aktivni odmor u prirodi, s uređenim pješačkim i biciklističkim stazama i tematskim rutama.

Na Placi u čijem središtu gradska šterna, nalaze se i gradska loža s otvorenim trijemom i arkadama, niz renesansnih kuća, župna crkva Marijina navještenja (jedna od pet crkava u Svetvinčentu) i kaštel Morosini-Grimani, simbol Svetvinčenta, koji je nedavno obnovljen pa se šepiri sa svojim kulama i palačom, dok stoji ponosno osvijetljen na sjevernoj strani trga, kako i priliči najsačuvanijem kaštelu u Istri i najvećoj građevini u Svetvinčentu.

Kaštel je nastao, i kroz povijest se dograđivao, spojivši tri funkcije građevine ovog tipa: ladanje, poljoprivrednu ekonomiju i, naravno, obrambenu ulogu. Prva tvrđava sagrađena je ovdje, na uzvisini, zbog preglednosti, još početkom 13. stoljeća. Povijest kaštela obilježile su borbe, promjene vlasnika, uništavanje palače pa obnove i dogradnje. Obitelj Morosini, prvo prezime u imenu kaštela, 1485. godine završava gradnju kaštela.

Drugo prezime kaštel je dobio kada se Morosina Morosini udala za Marina Grimanija, koji je kaštel i temeljito obnovio 1589. godine nakon požara koji ga je zahvatio tri godine ranije. Grimanijevom obnovom kaštela i čitavo mjesto mijenja svoje lice i postaje pravi renesansni gradić. I u povijesnim se dokumentima nakon ove obnove Svetvinčenat koji je nazivan selom (villa), počeo nazivati kaštelom (castello), odnosno utvrđenim naseljem. U 19. stoljeću obitelj Grimani prepustila je kaštel biskupima, a biskupi su ga početkom ovog stoljeća – spaljenog u Drugom svjetskom ratu, pa dodatno devastiranog i uništenog vremenom, poklonili Općini.

Nakon toga, pomalo i u dva ogromna projekta, kaštel je potpuno obnovljen i od 2020. živi neki novi život u kojem se sigurno često sjeća i Morosinija i Grimanija.

Ovim je projektom u funkciju stavljeno 5 etaža palače svaki namijenjen za određenu aktivnost. Kaštel ima muzejsko radno vrijeme, dakle zatvoren je ponedjeljkom, a ulaznica košta 10 eura za odrasle, 7 eura za djecu (povoljnije su naravno izvan sezone) dostupne su i povoljnije obiteljske ulaznice, a mogu se dogovoriti i ture za grupe, školske izlete ili teambuilding.

U prizemlju kaštela je suvenirnica te kušaonica svega najboljega od Istre - sira, ulja, pršuta, kao i pedesetak vina istarskih vinara okupljenih u Vinistri.

Na prvome katu postavljena je Multimedijalna izložba "Arhitektonski i društveni razvoj Svetvinčenta" koja prati razvoj mjesta počevši od 10. stoljeća do danas, a zahvaljujući suvremenim metodama prezentacije, sigurno je najatraktivniji dio kaštela.

Treći kat je, kao i u stara vremena, za posao i obitelj. Nekadašnji kapetanov stan danas je lijep prostor za svadbe - službena prostorija za civilna vjenčanja gdje se izlazak matičara ne naplaćuje, a prostorije u kojima je nekad kapetan obavljao svoje poslove, danas se iznajmljuje za konferencije, kongrese i radionice.

Na zadnjem katu s kojega se pruža pogled sve do mora nalazi se Kapetanova soba i u kojoj najveći dio zbirke starog oružja Ferlin, koja se proteže kroz cijelu palaču kaštela, a sastoji se od 160 eksponata.

Ako niste od razgledavanja s vodičem, kaštel Morosini-Grimani možete upoznati i kroz igru Escape Castle Svetvinčenat i riješiti sedam viteških izazova koji vas vode od info-punkta, kroz sve tri kule, tamnicu, oružarnicu do trona.

Izvan kaštela, ali funkcionalno kao njegov dio, na ulazu u Svetvinčenat uređena je Kuća vještice Mare u kojoj će vas ona i dočekati (i možda još poneko mitsko biće), pokazati vam svoju čarobnu knjigu, vratiti vas u prošlost uz pomoć 3D mappinga, virtualne i proširene stvarnosti, a možda i nagovoriti da sudjelujete u obrani kaštela. Kuća se posjećuje uz najavu, a cijena je 5,00 eura za odrasle i tri eura za djecu. Pazite, djecu ne smijete ostaviti samu u Kući vještice Mare, jer znate i sami kako to već i ide s vješticama i djecom.

Uređeni kaštel Morosini-Grimani idealna je scenografija za sada već tradicionalni Srednjovjekovni festival koji se održava prvi vikend u kolovozu, od 4. do 6.8.

Čitav Svetvinčenat vraća se tada u srednji vijek, oživljava stare običaje i zanate, a ulicama prolaze dame i vitezovi, bića i ljudi iz lokalnih legendi a ulice nadlijeću sokoli. Kada padne noć, žamor i cika postaju glasniji, huči vatra koja crta mistične oblike po mraku, konjički turnir stiže do finala, mačevaoci, streličari, ulični zabavljači, seljaci, lude, sav svijet se ovdje skupi uz zanatske radionice i bogatu istarsku gastro ponudu.

Uzbudljiva Istra: Istražite dramatičan "ulaz u podzemlje" na dnu 200 metara duboke provalije Pazinska jama - 7 Pazinska jama - 6 Pazinska jama - 5 +3 Pazinska jama - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju