Hallerbos je belgijska šuma udaljena pola sata vožnje od Bruxellesa. Proteže se na 550 hektara, a s obzirom da je riječ o javnoj površini – ulaz je besplatan i svi su dobrodošli. Jedini uvjet je: poštivati nježnog domaćina.

Ime je dobila po cvijeću zvončića koje svakog proljeća svojim cvatom kreira plavi tepih.

Milijuni zvončića ne privlače posjetioce samo svojim izgledom – postoji i onaj dio koji nijedna fotografija i galerija ne mogu prenijeti, a to je prekrasan miris svježeg cvijeća.

Sretnici koji su doživjeli ljepotu plave šume kažu kako je naročito lijepa u maglovita jutra kada bijela izmaglica i plavo cvijeće stvaraju mističnu atmosferu.

U šumi se nalazi i mali muzej šume, a savršena je za ljubitelje dugih šetnji u prirodi. Staza na kojoj se najbolje može doživjeti proljetna čarolija je označena žutom bojom, a duga je 7 kilometara.

Tko joj posveti dovoljno vremena, bit će nagrađen prizorom starog tornja usred zelenila. Izgrađen je sredinom 19. stoljeća i samo naizgled napušten. Naime, u njemu su danas dom pronašli šišmiši.

Svake godine oko veljače na službenim stranicama šume objavljuju se prognoze za očekivani cvat te godine. Nekada to bude u drugoj polovici ožujka, a nekada u travnju. Tlo mora biti dovoljno toplo i izloženo suncu, pa je idealno vrijeme onda kada krošnje drveća još ne prolistaju.

Za one koji nisu u prilici doći osobno, postoje i video snimke procesa cvata.

Sedam do deset dana nakon prvog cvata su najraskošniji, a u prilog ide i često sunčano vrijeme. Plavo-ljubičasti tepih, zeleni krov, jutarnja maglica i sunčeve zrake koje se probijaju kroz drveće… Ima li ljepše bajke?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju