Nakon što je 1941. godine stvoreno umjetno kalifornijsko jezero Crowley, otkrivene su neobične kamene formacije na obali. Prišavši im, istraživači su zatekli stijenu na stupovima – tankim, izrezbarenim i podjednako razmaknutima.

Odmah se počelo nagađati lijevo i desno otkuda su potekle ove neobične formacije i cijelo područje postalo je predmetom velike misterije. Tim više jer pod stijenu i među stupove možete ući i istražiti njenu unutrašnjost koja nalikuje na labirint stupova i odaja.

No, znanstvenici su se s vremenom složili: čudo prirode nastalo je vulkanskim djelovanjem u prošlosti, kada je nakon vulkanske eksplozije cijelim ovim područjem potekla rijeka lave, popraćena kasnijim erozijama uslijed djelovanja vjetra i vode.

Neki stupovi su visoki gotovo šest metara, a većina njih dolazi u nježnim narančasto-sivim bojama. Vjeruje se kako se na ovom području nalazi čak 5 000 ovakvih stupova, a u sklopu stijena pronaći ćete i brojne špilje.

Cijeli prostor nalazi se na prekrasnoj plaži i okružen je vodom. Kako u okolici nema žive duše sve nalikuje na prizor s druge planete. Da doista sve tako izgleda, možete provjeriti u galeriji ili se zaputiti na istočne obale jezera.

Sam put do njih nije jednostavan i moguć je jedino autom, no zato su oni uporni nagrađeni nevjerojatnim prizorima. Valja samo pripaziti na doba godine u kojem dolazite jer za većeg vodostaja pristup stijeni na stupovima nije moguć.

Najopasnije jezero na svijetu: Optička varka koja gotovo sve što dotakne pretvara u kamen Natron - 3 Natron - 2 Natron - 1 +0 Natron - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju