Takozvani Colorado Provencal u južnoj Francuskoj može parirati onom slavnijem, američkom Coloradu, barem kada su u pitanju panorame, krajolici i prirodne ljepote.

Nekadašnji kamenolom i rudnik danas je dom beskrajnim strmim liticama crvenih, narančastih i žutih nijansi, posebno čarobnih u sumrak. Teško je povjerovati da se ovakvo nešto nalazi usred ničega, čudo za koju mnogi nikad nisu ni čuli: Rustrel.

Šetnja kanjonskom pustoši ostavlja posjetitelje bez daha sa svakim novim korakom. Čudo prirode prostire se na više od 100 hektara, a velika količina okera u tlu je stoljećima oblikovala žute i crvene kamene formacije.

Stara legenda kaže kako crvenkasta boja tla dolazi od žene kralja Roussillona. Da, zvuči čudno, no pričekajte ostatak priče. Za vrijeme njihove vladavine, šuškalo se kako je kraljeva žena zaljubljena u lokalnog trubadura. Kakvog li poniženja za kralja!

Kralj se toliko razljutio da je dao ubiti trubadura i poslužiti ga vlastitoj ženi za večeru. Nakon što je večerala, kraljica je saznala istinu. Šokirana, tužna i ogorčena, bacila se s litice, a njena krv potekla je stijenama Colorado Provencala.

No, hajmo u stvarnost. Realnija verzija kaže kako su kanjon i ostatak južne Francuske nekada davno, “na tvorničkim postavkama”, bili prekriveni morem. Nakon 150 milijuna godina i vremenskih promjena i erozija koje su donijele sa sobom, na suhom tlu ostala je mješavina pijeska i gline. Sve to, upakirano u impresivne formacije nastale dugogodišnjim zapljuskivanjem valova i školjkaša. Kada se more povuklo tj. isušilo, ostale su velike rupe u tlu koje danas znamo kao Rustrel kanjon.

Ipak, riječ je o vrlo krhkom i osjetljivom dijelu prirode koji lako može biti narušen. Stoga je tijekom boravka ovdje najvažnije držati se one da osim svojih stopa ne ostavljamo druge tragove. Prilikom obilaska je i zbog vlastite sigurnosti potrebno držati se označenog puta.

Najpoznatija staza zove se Sahara i duga je dva kilometra. Vodi oko najljepših formacija stijena, a ujedno je i najkraća i najlakša opcija. Za one koji žele malo veći izazov, tu je tzv. Narančasta Sahara, duga četiri kilometra. Ona pak nudi i pogled na stare rudnike i predivan panoramski pogled na cijeli kanjon Rustrel.

Kanjon Mrtvice među najljepšima je u regiji: Čudo prirode koje je obuhvatilo mnoštvo egzotičnih atrakcija Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 9 Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 2 Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 3 +5 Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju