Gotovo u samom središtu Crne Gore smjestilo se čudo prirode neobičnog, pa i pomalo zlosutnog imena: kanjon Mrtvice.

Smješten je nedaleko od slatkog goranskog gradića Kolašina koji je posljednji desetljeća doživio velik turistički uspon, a između njega i kanjona Mrtvice smjestio se jedan poznatiji (i opakiji) kanjon, kanjon rijeke Morače.

Za razliku od kanjona rijeke Morače koji već dugo slovi za najopasniji kanjon Crne Gore, kanjon Mrtvice je ipak poznatiji po svojoj veseloj i razigranoj rijeci Mrtvici. Zbog tirkizno-smaragdne rijeke i impresivnih stijena koje siječe, često mu se i tepalo da je riječ o jednom od najljepših kanjona bivše Jugoslavije.

Na rijeci se nalazi predivan kameni Danilov most kojeg je izgradio crnogorski knez u spomen na svoju majku u 19. stoljeću. Most od dva luka nenametljivo se uklopio u gusto zelenilo koje okružuje rijeku i krasi njene obale, pa je postao i jedna od njenih najljepših atrakcija, ali i spomenik pod zaštitom države.

Još je jedna ovdašnja atrakcija vezana uz Danila – doduše, drugog Danila, generala Jaukovića. Prolazeći ovim prostorima 1973. godine, zajedno s vojskom i ljudima koji su ga pratili, minirao je stijene dinamitom te tako isklesao prolaz. Danas se ova staza zove Mrtvičke grede, a specifična je po tome što izgleda kao galerijski prostor isklesan u stijenama.

Duboko u kanjonu priroda je stvorila i tzv. „kapiju želja“, egzotičan prirodni prolaz koji formiraju dvije stijene, a čiji oblik mnogi opisuju kao suzu ili čak kao poljubac dviju stijena. Uputa ispisana na obližnjoj drvenoj tabli kaže kako je za ostvarenje želje potrebno baciti kamen kroz prolaz rijeku, ali u potpunoj tišini. Pritom želja koju zamislite ne smije biti na štetu drugoga, jer će se u suprotnom vratiti nesrećom. Ako je vaša želja čista, vile s Maganika ostvarit će vam vaše želje.

Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 3 Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 3 (Foto: Shutterstock)

Ne trebate do Italije i Toskane, niti do njihovih slavnih Cascate del Gorella (tj. Terme di Saturnia). Ovdje, na kanjonu Mrtvice nalazi se slična atrakcija zvana Afroditine kade, gdje se tirkizna voda prelijeva u kameni bazen. Jedino što bi vas ovdje moglo spriječiti u kupanju jest prilično hladna voda.

Slapovi Beli Nerini nešto su razigraniji a definitivno glasniji i bučniji. To je ono po čemu su poznati, osim po svojoj ljepoti zbog koje je grijeh zaobići ih. Potom dolazi Magična ili Čarobna šuma kako ju mnogi zovu. I doista, s dobrim razlogom. Šuma djeluje kao kulisa za snimanje bajki, a ne bi je se posramili ni tvorci ekranizirane verzije Gospodara prstenova.

Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 8 Kanjon Mrtvice, Crna Gora - 8 (Foto: Shutterstock)

Postoji i plaža zvana… Plaža. Jednostavno. Smještena je nedaleko od poznate stijene zvane Soliter, no iako se zove plaža, teško da ćete se u njoj baš kupati. Ime je dobila zahvaljujući svom izgledu, no kao što smo rekli – voda je ipak malo prehladna, čak i za najhrabrije kupače.

Legenda kaže kako je Mrtvica dobila ime nakon što je snijeg zameo ovo područje, uzrokujući time poplave i izlijevanje vode. Bujica koja je pritom nastala obrušila se kroz kanjon noseći sve pred sobom – a neki kažu da je pritom odnijela i grobove. S druge strane, postoji i verzija koja kaže kako je Mrtvica dobila ime sama po sebi, tj. činjenici da u jednom dijelu toka rijeka nestaje (umire) i potom ponovno oživljava.

Sam kanjon dugačak je oko 8 kilometara i dubok oko 1 250 metara, a ljubitelje planinarenja i šetnji prirodom razveselit će informacija da postoje i planinarske staze koje obuhvaćaju sve ove atrakcije. Jesen sa sobom nosi čitave palete boja, ali i lošije vrijeme, no to ne bi trebalo spriječiti one malo iskusnije planinare. A za ostale, ovo ostaje jedna jako lijepa ideja za proljetni izlet.

Planinski biser okružen tirkiznim „gorskim očima“: Bobotov kuk je samo šlag na torti zvanoj Durmitor Bobotov kuk / Durmitor - 7 Bobotov kuk / Durmitor - 2 Bobotov kuk / Durmitor - 3 +3 Bobotov kuk / Durmitor - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju