Jedinstvena Plemićka ruta pružit će vam opuštajući odmor u najljepšim dijelovima Slavonije i Podravine, a atraktivni multimedijalni centri sjajan su izbor za obiteljski izlet. Iskoristite proljetne praznike za putovanje u Virovitičko-podravsku županiju, a ovih 12 mjesta za svaku su preporuku.

Klopotec na Bilogori

Novo mjesto na Bilogori! Turističko-informativni centar Klopotec u srcu vinograda na Kladarskom bregu replika je podravske iže s podrumom i odlična opcija volite li aktivan odmor i boravak u prirodi. Ovo mjesto ime je dobilo po simbolu pitomačkih vinograda, drvenoj spravi koja je nekada uz pomoć vjetra klopotanjem tjerala ptice. U obliku klopotca izgrađen je i osam metara visok vidikovac s kojeg puca predivan pogled.

Klopotec Trail Klopotec Trail (Foto: Imgur)

Tajanstveni otok na Dravi

Do nje možete samo skelom ili visećim pješačkim mostom. Križnica je tajanstveni dravski otok u blizini Pitomače, jedina naseljena ada u Hrvatskoj okružena rukavcima u kojima buja biljni i životinjski svijet. Ovo mjesto neobične ljepote i svega stotinjak stanovnika obiđite biciklom ili turističkim vlakićem na solarni pogon kojim ćete doći do multimedijalnog Centra za posjetitelje u nekadašnjoj karauli.

Križnica_Centar za posjetitelje Križnica Križnica_Centar za posjetitelje Križnica (Foto: PR)

Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici

U središtu živopisnog podravskog sela Grabrovnice, na brežuljku pod krošnjama stoljetnih lipa suvremeno je opremljeni Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića. U ovoj lijepoj kuriji vratit ćete se u 19. stoljeće, u drvenim školskim klupama pisat ćete guščjim perom, a hologram poznatog pjesnika ispričat će vam zanimljive crtice o svom životu, pjesništvu i vojnoj karijeri.

Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici (Foto: PR)

Na čaj u Špišić Bukovicu

Ukupno šest kušaonica, priče o ljekovitim biljkama i povijesti čaja, dječje igralište, poučna staza s kukcima – ovo je dio ponude novootvorene Kuće čaja – Oaze mira u Špišić Bukovici. Kamilica ili divlja ruža? Metvica ili kopriva? Otkrijte koji vam se okus najviše sviđa.

Izvor_Kuća čaja_Oaza mira Špišić Bukovica Izvor_Kuća čaja_Oaza mira Špišić Bukovica (Foto: PR)

U centru Virovitice

Posjetite Gradski muzej Virovitica u jedinstvenom dvorcu Pejačević s toplom pričom o drvu. S prozora dvorca puca pogled na perivoj i suvremenu Viroviticu, gradić u kojem je živjela poznata umjetnica Edita Schubert, često nazivana i prvom damom hrvatske avangarde. U njezinim geometrijskim oblicima, u tipičnoj „schubert“ plavoj i crvenoj boji, oslikano je pročelje zgrade preko puta dvorca. Barokna crkva sv. Roka, jedinstvena izložba maketa vlakova na Željezničkom kolodvoru, pijanino na ulici na kojem možete i zasvirati i obavezno kava u jednom od kafića… Svidjet će vam se ovaj grad.

Dvorac Pejačević Virovitica Dvorac Pejačević Virovitica (Foto: PR)

Dvorac Janković u Suhopolju

Tko je bila barunica Terezija Janković i zbog čega je grofica Ilka svome mužu grofu Elemiru Jankoviću zabranila ulazak u bračnu ložnicu? Ovo su tek neke od zanimljivosti o bajkovitom Dvorcu Janković, danas suvremenom centru za posjetitelje s restoranom i 30 komfornih soba. Jedna od njih čeka na vas. Bit će to pravo ladanje u središtu stoljetnog zaštićenog parka u kojem se čuje samo cvrkut ptica.

Dvorac Janković Suhopolje Dvorac Janković Suhopolje (Foto: PR)

Slatinska sekvoja

Divovsko stablo mamutovca, 32,5 metra visoka slatinska sekvoja stara više od 130 godina, zaštićeni je spomenik prirode. Zahvaljujući svom najstarijem i najvišem stanovniku, gradić ima multimedijalni Posjetiteljsko-interpretacijski centar „EPIcentar Sequoia Slatina", s restoranom i
hostelom.

EPICentar Sequoia Slatina EPICentar Sequoia Slatina (Foto: PR)

Pustara Višnjica

Na tipičnom slavonskom imanju na kojem se još uvijek živi kao nekad, možete naučiti jahati, provozati se u kočiji i otkriti bogatstvo tradicijske kuhinje. Ako vam se takav način života čini idealan za predah, rezervirajte Višnjicu barem za jedan vikend. Tamo je hotel i depadansa. Idealno opuštanje u rustikalnom ambijentu.

Pustara Višnjica Pustara Višnjica (Foto: PR)

Dravska priča u Noskovcima

Smješten u nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića, ovaj multimedijalni posjetiteljski centar s hostelom omiljeno je odredište za ljubitelje prirode na obali rijeke. Dravska priča otkrit će vam bogat biljni i životinjski svijet, zavirit ćete u svijet sova, bregunica, šišmiša, vretenaca, ući ćete u dabrovu kućicu, a u stoljetnom parku obići ćete oporavilište za ptice i hotel za kukce.

Dravska priča Dravska priča (Foto: PR)

Geo-info centar u Voćinu

U Geo-info centru u Voćinu otputovat ćete milijunima godina u prošlost, u vrijeme kad je Papuk bio otok u Panonskom moru. U njegovim dubinama srest ćete dvadesetmetarskog megalodona, kitove i dupine, a na obali dinosaure, miocenske slonove, nosoroge… Papučka avantura kreće u 6D kinu u društvu simpatičnog animiranog amonita Tonija.

Geo-info centar u Voćinu Geo-info centar u Voćinu (Foto: PR)

Gorsko izletište Jankovac

S poučnim stazama, dva jezera, slapom Skakavac i stoljetnim stablima, Park šuma Jankovac po mnogima je najljepša gorska dolina Parka prirode i UNESCO geoparka Papuk. Ovo omiljeno izletište ima i planinarski dom, a ime je dobilo po voćinskom plemiću Josipu pl. Jankoviću koji se u 19. stoljeću preselio u ovu mirnu gorsku dolinu.

Park šuma Jankovac Park šuma Jankovac (Foto: PR)

Orahovačka jezera

U središtu Orahovice čeka vas pravi željeznički raritet - šestosovinska parna lokomotiva oznake 80-81, jedina takva u Europi. Zovu je Ćiro, "ahcingerka" i Guco. Nekada je tutnjala Guttmanovom prugom i servisirala se u ložionici u Orahovici, danas rekonstruiranoj u Centar za posjetitelje. Stara pruga sada je popularna šetnica, vodi do gradskog kupališta i novog Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ koji na padinama Papuka spaja dva jezera i povijesnu slavonsku utvrdu.

Orahovica Ružica grad Orahovica Ružica grad (Foto: PR)

Više na: https://www.slavonija-podravina.hr/hr/naslovna/

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju