Na dvadeset minuta vožnje od Križevaca pronaći ćete Gornju Rijeku, ljupko mjesto koje se smjestilo na zapadnim obroncima Kalnika. Bilo da volite biciklirati, planinariti ili u šetnji otkrivati prirodu ili zanimljive građevine, Gornja Rijeka i okolica mogu poslužiti kao odlična destinacija za vikend-bijeg.

Ondje ćete pronaći impozantni renesansni dvorac Erdödy-Rubido s jezercem i magnolijama, do kojeg se dolazi predivnim perivojem. Dok se dvorac obnavlja, u pogledu na njega možemo uživati tek izvana i zamišljati kako je nekoć hrvatska operna pjevačica Sidonija Erdődy Rubido ondje prvi put otpjevala hrvatsku himnu. Prva hrvatska operna primadona, nakon suprugove smrti, 1863. godine preselila se u dvorac u Gornju Rijeku sa sinom, gdje je ostala do smrti. Upravo je u sjevernoj kuli svojeg dvorca grofica Rubido navodno prva otpjevala hrvatsku himnu Lijepa naša domovino.

Predivne staze na sve strane

Iznad Gornje Rijeke, nedaleko od Malog Kalnika smjestio se slap Šokot, remek-djelo prirode koje se nastavlja na potok koji prolazi kroz kanjon zvan Sopot. Slap je visok oko 3,5 metara i širok 2,5 metra, a uz njega je ondje i nekoliko manjih slapova koji čekaju da ih otkrijete. U blizini je istoimeni vrh Šokot visok 466 metara. 

Kako piše Planinarsko društvo Kalnik, do Sopota se dolazi iz mjesta Gornja Rijeka, odakle vodi markirana staza kojom je jednostavno doći do početka kanjona - gdje se nalazi i prvi manji slap.

"Staza vodi kroz kanjon okružen strmim stijenama i povremeno treba preskakivati potok. Od početka staze do kraja kanjona ima 45 minuta laganog hoda. Dalje se može nastaviti lijevo, kružnom markiranom stazom preko livada Bezđe pored lovačke čeke na šumski greben Belu Goricu. Staza nastavlja preko vidikovca Kanclina (421m) do Križnog kamena (vidikovac sa postavljenim velikim križem) odakle je prekrasan pogled na Gornju Rijeku. Dalje staza silazi u mjesto Deklešanec i natrag u Gornju Rijeku. Područje slapa Šokot počelo se uređivati 2008. godine te su postavljene obavijesne table i klupe za odmor", piše PD Kalnik na svojim stranicama.

Nedaleko od slapa Šokota možete proći biciklom te napraviti predah u zelenilu. Odlučite li se na biciklističku avanturu, pedale možete zavrtjeti još u Križevcima, koji su nekoć bili važno raskrižje puteva - kako prometnih, tako i kulturnih.

Križevci su poznati i kao Vrata Prigorja, gdje otkrijte razne muzeje, bisere arhitekture, kao i domaću hranu, vino i zanatsko pivo. Biciklom možete obići i Stare obreške klijeti, jezera Čabraji i Kapelu Ravensku te Stari grad Kalnik.

Isplati se voziti pet sati: Pogledajte najbolji hotel na svijetu Hotel Passalacqua - 1 Hotel Passalacqua - 6 Hotel Passalacqua - 3 +2 Hotel Passalacqua - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju