Gradovi diljem Italije posljednjih se godina doslovno utrkuju u pokretanju pametnih ideja kojima je cilj dovući nove stanovnike i oživiti mjesta koja su praktički napuštena.

Od oronulih kuća koje se prodaju za nešto više od sedam kuna, do kuća spremnih za useljenje po niskim cijenama – konkurencija je u najmanju ruku žestoka.

Slikoviti gradić Presicce u sunčanoj regiji Apuliji posljednji je ušao u igru s primamljivom ponudom. Gradski dužnosnici kažu da će ljudima platiti do 220 tisuća kuna, a tim novcem oni si mogu kupiti nekretninu i na taj način osigurati prebivalište. Sama lokacija Presiccea je nevjerojatna, na peti talijanske čizme, u blizini mnogih predivnih plaža.

Vlasti u Presicceu nadaju se kako će ta prilika udahnuti novi život u njihov grad koji gubi stanovništvo, u kojem je novorođenih svake godine sve manje.

"U povijesnom središtu ima mnogo praznih kuća izgrađenih prije 1991. koje bismo željeli ponovno vidjeti naseljene novim stanovnicima", rekao je lokalni vijećnik Alfredo Palese za CNN. "Šteta je svjedočiti kako se naši stari kvartovi puni povijesti, prekrasne arhitekture i umjetnosti polako prazne."

"Ponudit ćemo do 220 tisuća kuna ljudima koji se žele preseliti ovamo i kupiti jednu od ovih napuštenih nekretnina", kaže on. "Ukupna sredstva bit će podijeljena na dva dijela: dio će ići na kupnju stare kuće, a dio na njezino preuređenje, ako bude potrebno."

Gradske vlasti već su pokrenule i druge sheme kako bi privukle više stanovnika, uključujući porezne olakšice za pokretanje novih poslovnih aktivnosti i olakšice za obitelji s djecom.

Povijest grada počinje od srednjeg vijeka, kada su se naselja proširila oko saracenske tvrđave koju su izgradili redovnici kopajući kripte i podzemne mlinove za masline kao skloništa za preživjele od gusarskih napada.

Stekao je reputaciju "grada zelenog zlata" Apulije zbog bujnih maslinika koji daju prvoklasno ekstradjevičansko maslinovo ulje. Tijekom renesanse postao je poznat po finom vinu, sirevima i trgovini stokom.

U svakom slučaju, najbolje da, ako ste zbilja zainteresirani, detaljno proguglate taj gradić. Ako ste ikad maštali o životu u Italiji, možda je sad pravi trenutak za to.

Odsječeni od ostatka Italije: Posjetite bajkovito selo čiji stanovnici 4 godine žive u izolaciji Monteviasco - 8 Monteviasco - 7 Monteviasco - 1 +4 Monteviasco - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju