Bilo da planirate vikend bijeg ili duži odmor, putovanje  je idealan način da kroz istraživanje novih mjesta stvorite nezaboravne uspomene. Iako putovanje može biti skupo, postoje načini da svoje sljedeće putovanje učinite posebnim, a da pritom ne potrošite brdo novca. Evo sedam načina da svoje sljedeće putovanje učinite posebnim i prije svega da možete priuštiti odmor na omiljenoj destinaciji...

Istražujte kao lokalac

Istraživanje poput lokalnog stanovništva odličan je način da doživite kulturne i povijesne aspekte mjesta. Možete probati lokalnu uličnu hranu, posjetiti muzeje i prisustvovati kulturnim događanjima.

Posavjetujte se s lokalcima i prihvatite preporuke o najbližim zanimljivostima, umjesto da se držite uobičajenih turističkih ruta. Sigurni smo da postoje mnoge privatne galerije za koje nećete morati platiti upad, kao i lokalni restorani u kojima na gablece odlaze lokalci. To su mjesta na kojima ćete uštedjeti novac, a mjesto upoznati u pravom svjetlu.

Isprobajte nova iskustva

Probati nešto novo izvrstan je način da svoje putovanje učinite posebnim. Na primjer, idite na tečaj kuhanja ili naučite novi ples. Iskušavanje novih iskustava također vam može pomoći da steknete nove vještine i budete pustolovniji.

Brojne udruge organiziraju druženja u gradovima diljem svijeta, a provjerite ako neka od vaših udruga čiji ste član ima podružnicu u gradu u koji putujete – možda ćete naići na neka zanimljiva događanja koja drugačije ne bi posjetili.

Volontirajte

Volontiranje dok ste na odmoru odličan je način da se odužite zajednici i doživite značajno iskustvo. Neka mjesta nude besplatan smještaj, a gotovo sva volonterska mjesta će se pobrinuti da ne radite gladni. Možete sudjelovati u volonterskim projektima koji uključuju očuvanje prirode, spašavanje životinja ili izgradnju domova.

Iskoristite svoj smještaj na najbolji mogući način

Vaš smještaj može imati veliki utjecaj na vaše cjelokupno iskustvo putovanja. Odaberite povoljan smještaj s iznimnim pogledom, vanjskim dvorištem za odmor i visećom mrežom negdje između zelenila, gdje ćete odmarati i uživati u miru. Možete odabrati kolibu, kućicu ili čak hostel, ako želite ostvariti više društvenih interakcija.

Bitno je da u takvim vrstama smještaja vodite računa da imate na raspolaganju kuhinju u kojoj možete pripremati obroke, ako ovog puta niste baš financijski spremni pratiti vaš želudac na "restoran crawlu" u gradu.

U nekim destinacijama, samo 15-20 minuta vožnje autobusom od centra, cijena smještaja može biti drastično niža od one u strogom centru grada.

Snimite nezaboravne fotografije umjesto kupnje suvenira

Snimanje nezaboravnih fotografija odličan je način da se prisjetite svojih putovanja. Investirajte u visokokvalitetnu kameru ili iskoristite kameru na svom pametnom telefonu. Posjetite Instagram i Tik Tok te se inspirirajte za odlična mjesta koja morate posjetiti. Često ćete pronaći video objave u kojima možete istražiti najbolja besplatna mjesta, kao preporuka od lokalnog stanovništva ili iskusnih putnika.

Autom na putovanje

Putovanje autom lokalnim cestama, umjesto leta avionom, može biti relativno jeftinije (ne nužno) i može predstavljati veliku avanturu. Odaberite slikovitu rutu, spakirajte ruksak za piknik i uživajte u krajoliku. Uvijek imate mogućnost prespavati u autu, ako vas uhvati umor i pri tome uštedjeti pri plaćanju smještaja.

Naravno, ovo nije opcija ako volite udobnost ili idete na put s klincima, no ako ste u naponu snaga, ne bojite se izazova – ovo je zanimljiv način na koji se možete zaputiti na iduće putovanje.

Planirajte unaprijed

Pravilno planiranje ključno je za ugodno i povoljno putovanje. Planirajte svoj proračun tako da pokrije sve vaše troškove, pametno se pakirajte, rezervirajte letove ili unajmite automobil.

Također možete isplanirati svoj itinerer kako biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti svoje putovanje i da nećete potrošiti više od planiranog. Mnogi muzeji imaju besplatne upade na određene dane u tjednu ili mjesecu, tako da vam pametno planiranje može osigurati i besplatne ulaze u muzeje koje biste inače platili kao suho zlato.

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju