Biste li ikad kupili kuću koja je „puknula“ po pola? Vjerojatno biste prije pomislili da je puknuo onaj tko ju nudi. No, u Engleskoj su takve kuće na prodaju za čak pola milijuna funti, a privukle su i redatelje Harry Pottera. To već zvuči intrigantno, pa smo se uputili na zapad Engleske u srednjovjekovno selo Lavenham.

Premda je riječ o malenom mjestu koje ni i danas nema više od 2 000 stanovnika, u srednjem vijeku slovilo je za jednu od najbogatijih zajednica Engleske. Novac su prikupljali od proizvodnje vune, a plaćali su i veći porez nego gradovi poput Yorka.

Bilo je to mjesto u kojem je svatko rado pokazivao svoje bogatstvo, naročito u gradnji kuća i izgledu dvorišta. Kuće su građene relativno brzo, a najčešće se za gradnju koristilo drvo. Danas je poznat kao mjesto „popucalih“ kuća, no da bismo shvatili kako je do toga došlo, moramo zaviriti u prošlost grada…

Vunene crkve i kuće koje pucaju

O povijesti Lavenhama najbolje govori njegov simbol: lokalna crkva iz 16. stoljeća koja spada u kategoriju „vunenih crkvi“.

Bilo bi fora da je uistinu pufasta, djelomično napravljena od vune, no riječ je o klasičnoj engleskoj crkvi. Zove se crkva sv. Petra i Pavla, a naziva se i vunenom jer je izgrađena zahvaljujući donacijama bogatih trgovaca i farmera koji su se u to vrijeme bavili prodajom vune.

Za donatore i ulagače je ovo bio način da si „kupe“ mjesto u raju – barem su tako mislili. Koliko su u to htjeli biti sigurni, svjedoči podatak da je ovo jedna od najvećih seoskih crkvi u Velikoj Britaniji, s tornjem visokim čak 43 metra.

Očito nisu previše marili za upozorenje kralja Henryja VII koji ih je, prilikom posjete selu nekoliko desetljeća prije, grdio zbog razbacivanja novcem i neumjerenog iskazivanja bogatstva.

No, onda se dogodilo nešto drugo: u gradić Colchester pristigli su nizozemski imigranti koji su počeli proizvoditi jeftiniju i moderniju odjeću. Bio je to kraj njihove slave koji se brzo odrazio i na arhitekturu: kako su naglo osiromašili, seoski stanovnici više nisu mogli pratiti nove trendove u gradnji i mnoge kuće zapele su u vremenu.

Eto kako je grad dobio svoje popucale kuće: kako se drvo sušilo i savijalo, savijale su se i cijele kuće pod neočekivanim kutovima. Najpoznatija je mala narančasta kuća koja se pojavila i u jednom Harry Potter filmu. Stara je 600 godina i izgleda kao da će se svakog trenutka srušiti, no u njoj se i dalje nalazi galerija čija su vrata otvorena posjetiocima. E, da – možete ju i kupiti za pola milijuna funti!

Dobrodošli u Lavenham

Slikovito selo ostalo je popularno među domaćima i strancima koji ga rado posjećuju. U njemu su zajednički film snimali John Lennon i Yoko Ono, a u najvećoj tajnosti tu su snimljeni i dijelovi filma Harry Potter i Darovi smrti.

Svakako se isplati posjetiti Lavenham, ne samo zbog prizora neobičnih popucalih kuća i šarmantnih antikvarijata, već i zbog doživljaja one stare, srednjovjekovne Engleske. I naravno – old school pubova.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju