Kad smo čuli za „plavi biser Armenije“, ni ne znajući o čemu se radi, poželjeli smo vidjeti ga svojim očima. S tako primamljivim nadimkom, nemoguće je naići na razočaravajuć prizor, zar ne?

I bismo u pravu. Jezero Sevan jedno je od najvećih jezera u Euroaziji, a s površinom od čak 5 tisuća kilometara kvadratnih čini čak jednu šestinu armenijskog teritorija. Kako i ne bi kada ga puni čak 28 rijeka i izvora, pa tako i samo jezero opskrbljuje cijelu državu s čak 90 posto ukupne ribe koju ima – među njima su i najbolja pastrva i šarani koje ćete moći probati.

Samo jezero zbog svoje veličine prepoznato je kao nacionalno blago zemlje, dragulj i jedno od tri velika „mora“ povijesne Armenije.

Jedna od najljepših i svakako najfotografiranijih atrakcija je srednjovjekovni manastir Sevanavank iz 9. stoljeća, koji gleda na jezero. Smješten je na vrhu malog brežuljka i pruža najbolji pogled na jezero, ali i okolne predivne planine. Tu je još jedan poznati samostan, Hayravank.

Budući da su ovi punktovi krcati turistima, naročito usred sezone, za one koji bi htjeli izbjeći turističku gužvu savjetujemo da se upute na malo divljiju stranu jezera Sevan. Primjerice, na Wishup Shote, gdje se nalaze restoran i kafić, ali je atmosfera puno opuštenija, a također se mogu iznajmiti i kolibe za prenoćiti.

Naravno, najpopularnije aktivnosti na jezeru Sevan su one vodene: plivanje, jet-ski, jedrenje na dasci, sunčanje, vožnja čamcem… A na kraju svega, opustite se uz dobar ručak i lokalnu pastrvu koju možete isprobati u bezbroj varijacija: prženu, pečenu na žaru, kuhanu, pirjanu…

Najljepše vrijeme za posjet je, pretpostavljate, ljeto. Budući da se ovo mjesto nalazi na visokoj nadmorskoj visini, ljeta su ovdje ugodna i puna osvježavajućeg vjetra.

Čudo sovjetskih dana: Predivan klanac Hrazdan, čiji će vas zipline odvesti u putovanje kroz vrijeme Klanac Hrazdan, Armenija - 1 Klanac Hrazdan, Armenija - 2 Klanac Hrazdan, Armenija - 3 +3 Klanac Hrazdan, Armenija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju