Sjever Albanije posljednjih nekoliko godina sve više budi zanimanje turista, što nije neobično obzirom na bajkovita mjesta kao što su Theth, Valbona i rijeka Shala, a na popis valja dodati i predivno jezero Komani. 

S izgledom koji podsjeća na skandinavske fjordove, akumulacijsko jezero Komani na rijeci Drin gotovo je nezemaljsko utočište, smješteno među zelenim brdima u sjevernom dijelu Albanije. Osim rijeke Drin, Komani se puni i rijekama Shala i Valbona.

Jezero se prostire na površini od 34 četvorna kilometra od mjesta Koman pa sve do Fierzë. Uglavnom usko plavetno zelenilo, stisnuto planinama regija Skadar i Kukës, nastalo je 1978. godine. Jedan od najboljih načina na koje se možete na vlastite uči uvjeriti u ljepote tog kraja je krstarenje od Komana do Fierze koje traje nešto manje od tri sata. Neki kažu da je to iskustvo jedna od najboljih prilika za uživanje u albanskim prirodnim ljepotama, netaknutim krajolicima i vizurama koje stvaraju strme litice. Trajekt prima i automobile.

Komani - 4 Komani - 4 (Foto: Getty Images)

Trajektom možete ploviti većim dijelom godine, uz izuzetak zimskih mjeseci, a lokalno stanovništvo ga koristi i kao redovan prijevoz. Najljepše je ljeti, kada se na obalama jezera sunča, kampira i lovi riba. Među turističkim aranžmanima možete birati između ture rijekom Shalom, odlučiti se na avanturu kajacima, spojiti krstarenje s istraživanjem Albanskih Alpa ili krenuti do doline Valbona. Oni koji nemaju dovoljno vremena za bezbrižno uživanje mogu se odlučiti i za putovanje brzim brodom.

Na raspolaganju su i drvene ili kamene kućice s pogledom na jezero, kao i druge vrste smještaja koje nerijetko nude domaće specijalitete. Lijepi smještaj s pogledom na jezero može se pronaći preko Bookinga i Arbnb-a po prihvatljivim cijenama. Primjerice, noćenje u lijepim drvenim kućicama s pogledom na jezero za tri osobe platit ćete oko 600 kuna za noć, a za sobu za četiri osobe oko 750 kuna za noć u rujnu ili 450 kuna u listopadu. U okolici možete naći i jeftiniji smještaj, a hrane pića i hrane su osjetno povoljnije nego kod nas. 

Balkan Natural Adventure - 4 Putovanja Vrhovima Balkana: Planinarenje Prokletijama "gdje gost postaje malo božanstvo"

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju