Kao prvu destinaciju odabrale smo Ogulin, mali gradić u unutrašnjosti poznat po brojnim legendama i pričama iz davnina, ali i po prirodnom fenomenu u samom središtu grada koji nemamo često priliku vidjeti. Iako je udaljen svega sat vremena od Zagreba, stale smo na Inino maloprodajno mjesto Vukova Gorica kako bismo uživale u mini brunchu i poput pravih kavopija guštale u šalici mirisne kave.
Fresh Corner Fresh Corner (Foto: Nova Studio)
Njihov Fresh Corner svakodnevno u ponudi ima svježa peciva, pa tako nismo mogle odoljeti mirisu svježe ispečenih kroasana koji su se topili u ustima. Zahvaljujući INA Loyalty programu vjernosti, jednu smo kavu dobile besplatno jer kako napredujemo u članstvu, tako dobivamo i pristup sve većim pogodnostima. Nakon što smo zagrijale trbuh kremastom kavom i slasnim kroasanima, nastavile smo svoje putovanje prema odredištu.

Ogulin Ogulin (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)

Ogulin

U dolini gore Klek na kojoj se odmara div – ili barem tako izgleda njezin vrh, smjestio se gradić Ogulin. Ovo idilično mjestašce od svega 7000 stanovnika pravi je pitoreskni gradić s razglednice u koji će rado svratiti svi vikendaši željni odmora od užurbane svakodnevice. U samom srcu grada nalazi se pravi hidrogeološki fenomen, odnosno mjesto na kojem rijeka Dobra završava svoj tok i ponire podno strmih litica. Ogulin je tako jedini grad u Hrvatskoj, ali i jedan od rijetkih u svijetu koji je sagrađen iznad špiljskih dvorana, i to na ulazu u najveći špiljski sustav Đula – Medvednica, koji neprestano privlači speleologe i apliniste diljem naše zemlje.
Đulin ponor Đulin ponor (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Ovo fantastično čudo prirode duboko 40 metara Ogulinci su nazvali Đulin ponor, prema tužnoj legendi o djevojci Đuli ili Zulejki, kako je neki zovu, koja se zbog tragične ljubavi prema stradalom kapetanu Milanu bacila u bezdan. Kako bi potpirila priču o toj nesretnoj ljubavnoj priči, priroda se poigrala, pa je u liticama oblikovala profil muškarca za koji mnogi vjeruju da pripada upravo kapetanu Milanu kojeg je Đula voljela i koji tako vječno gleda prema svojoj dragoj.
Đulin ponor Đulin ponor (Foto: Getty Images)
No, legenda o Đuli nije jedina u koju stanovnici Ogulina vjeruju. Njihova je mašta bujna, pa su tu priče o vješticama, vilama i divovima s gore Klek, kao i zmajevima sa Šmitova jezera, a sve o njima može se čuti i vidjeti u Ivaninoj kući bajki, gdje su ispričane na zanimljiv i interaktivan način. Zbog brojnih priča iz davnina Ogulin postaje prava turistička atrakcija, ali i mali bijeg od stvarnosti u jedan drugačiji svijet o kojem će nam ovaj zanimljiv kraj rado pričati.

Kanjon Kamačnik Kanjon Kamačnik (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)

Kanjon Kamačnik

Nakon što smo se nauživale idiličnih prikaza koji se skrivaju iza svakog ugla Ogulina, svoje smo putovanje nastavile prema kanjonu Kamačniku, udaljenom svega 30-ak minuta od tog gorskog grada. Već na samom dolasku osjetila se svježina u zraku o kojoj možemo samo sanjati u metropoli, a prizori kojima ne treba nikakav filter da ih poljepša nalazili su se svugdje oko nas.
Kanjon Kamačnik Kanjon Kamačnik (Foto: Getty Images)
Početna točka nalazi se u mjestu Vrbovsko, do kojeg se može doći autom, a zatim se šumskim stazama i drvenim mostićima ide kroz nestvarnu prirodu kanjona. Iako se do samog izvora rječice Kamačnik, koja prolazi kroz cijeli kanjon, nažalost ne može doći, a put nazad jednak je onom kojim se ide do njegova kraja, priroda je toliko očaravajuća da je nemoguće ostati razočaran zbog toga. Tirkizna voda rječice kristalno je bistra, tako da se vidi svaki kamenčić neovisno o tome koliko je duboko, a valja reći da je izvor Kamačnik među najdubljima u Hrvatskoj. Staza je popraćena i zvučnim instalacijama poput Panova gonga, potočnih orgulja i jelenova roga, koji su interesantan moment, posebice za najmlađe, jer ih svatko može isprobati.
Fresh Corner Fresh Corner (Foto: Nova Studio)
Nakon jutra provedenog u šetnji gradom, a kasnije i po lagodnim poučnim stazama, malo smo i ogladnjele. Na putu nazad ponovo smo stale na INA Vukovu Goricu ali ovog puta na ozbiljan obrok. Taman smo stigle na vrijeme za ručak u njihovu Fresh Corneru, od čijih jela rastu zazubice. Pašticada s domaćim njokima, pileći zagrebački, povrće sa žara ili pekarski krumpir samo su neka od fenomenalnih jela između kojih smo mogle birati, a cijelu smo priču zaokružile slasnom štrudlom od borovnice i tiramisuom, kojih se ne možete zasititi.
Fresh Corner Fresh Corner (Foto: Nova Studio)
U jesen priroda sjaji posebnim sjajem, pa stoga ne čudi kako baš to doba privlači putoholičare koji se žele odmoriti od gužvi i smoga i uživati u prirodnim ljepotama Lijepe Naše. Ovo su samo neke od destinacija koje možete posjetiti zaputite li se u tom smjeru, no prekrasnih destinacija u unutrašnjosti je mnogo, pa ćete tako napokon moći udahnuti punim plućima i guštati u vikendu ispunjenom nevjerojatnim doživljajima i prikazima za pamćenje.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom INA po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju