Samo sat vremena vožnje od Zagreba, tamo gdje se Sava umorna od poskakivanja slovenskim brdima razlije Panonskom nizinom i polako, bez žurbe, krene u susret Dunavu, dočekat će vas Park prirode Lonjsko polje. Iz čak tri posjetiteljska centra u Krapju, Repušnici i Čigoču možete krenuti u avanture koje će vam u jednom danu pokazati svu raznolikost ovog lijepog ravničarskog kraja.

Živi s vodom!

Samo sat vremena od svakodnevice možete šetati hladom poplavnih šuma hrasta lužnjaka, poljskog jasena i osunčanim travnjacima na koje se stoka još uvijek izvodi na tradicijsko pašarenje, zaploviti Savom i Unom i uživati u okusima tradicionalnih jela i slastica i posjetiti Čigoč, Europsko selo roda.

 

Park prirode Lonjsko polje jedno od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi i čuva nevjerojatnu biološku raznolikost. Nekada ste sigurno čuli da je Lonjsko polje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj ili da je jedno od najvažnijih mrijestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu. Ali Sava ne znači život samo za floru i faunu, ona je odredila i ljude i način na koji se ovdje oduvijek živjelo.

Naselja uz Savu, smještena na sigurnom, na uzvisinama, još čuvaju tradiciju rođenu iz suživota s rijekom koja se stalno izlijeva i plavi. Moto ovdašnjih ljudi je "Živi s vodom, a ne protiv nje!" i on se vidi u svemu - tradicijskoj arhitekturi, organizaciji naselja, oblikovanju krajolika, korištenju zemlje, pa čak i uzgoju izvornih pasmina životinja. Na području Parka nalazi se četrnaest seoskih naselja s dobro očuvanom tradicijskom arhitekturom u hrastovu drvu koju je stvarno doživljaj razgledati dok ste na izletu.

Sasvim ispunjen dan

Jedan dan u PP Lonjsko polje priuštit će vam mnogo doživljaja na čistom zraku, puno prirode, tradicije, novih iskustava i okusa u kojima se spajaju Posavina i Moslavina. Možete birati između šetnje, vožnje biciklima ili kanuima, plovidbe čamcima na solarni pogon, vožnje turističkim vlakićem kroz Krapje, selo graditeljske baštine, razgledavanja retencije Lonjskoga polja u Osekovu električnim golf vozilima – a možete probati i sve. Vidikovci u Repušnici i Čigoču neće vas ostaviti ravnodušnima, a posjet prvom ornitološkom rezervatu u Hrvatskoj u Krapje đolu posebno je iskustvo. 

Ulaznica i paketa između kojih možete birati stvarno je mnogo, a na turu koju smo opisali vodi vas “Vikend program” po cijeni od 7 eura. Zbog velikog interesa, iz Parka napominju da je mjesto na plovilima potrebno rezervirati  telefonom nekoliko dana unaprijed: 044 672 080.

Izlet nije potpun ako ne kušate lokalne specijalitete u nekom od obližnjih OPG-ova ili restorana, na primjer restoran obitelji Ravlić ili etno selo Stara Lonja i upoznate svu raskoš okusa i mirisa prave tradicijske domaće kuhinje.

Bakina juha, šaran na rašlje, domaći kruh i gibanice - ne prisjećamo se djetinjstva, nego vas pozivamo u Lonjsko polje Seoski turizam Ravlić - 15 Seoski turizam Ravlić - 14 Seoski turizam Ravlić - 13 +10 Seoski turizam Ravlić - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju