Petrova gora smjestila se u Karlovačkoj županiji, udaljena svega sat i pol vožnje automobilom od centra Zagreba, a definitivno je jedna od najljepših vikend-destinacija u Hrvatskoj. To je predivno šumovito područje s brojnim izvorima i bistrim potocima, s dahom iskonske ljepote i svježine. Ovaj divan kraj skriva i povijesne priče koje će vas u trenu odvesti u neka prošla vremena. Naići ćete tu na spomen ploču posljednjem hrvatskom kralju, samostan iz 14. stoljeća te devastirani spomenik iz osamdesetih.

Za uspon na Petrovu goru možete odabrati nekoliko staza različitog stupnja zahtjevnosti već prema vašoj fizičkoj spremi. Zelena staza ili pak poučna staza Rimski put su svakako za one koji žele uroniti u povijest ovog kraja.

Rimski put je poučna staza, kružnog oblika, koja na svojim putu ima niz informacijskih ploča o Zemlji. Ovu stazu ćete laganom šetnjom proći za otprilike sat vremena te nije prezahtjevna. Arheološkim iskapanjima, došlo se do zaključka da je Rimski put, išao od Kamenskog preko Malog Petrovca, koji je po svemu sudeći bio kontrolna točka na cesti prema rimskim toplicama, današnjem Topuskom. Cesta je nastavljala prema rimskom gradu Sisciji na mjestu današnjeg Siska. Ceste i putovi pratili su trasu rimskih cesta, te tako i ova planinarska staza malim dijelom prolazi rimskim putem.

Oni koji su željni većeg izazova nastavit će put Zelenom stazom koja vodi dalje od Rimskog puta sve do najvišeg vrha Petrove gore, pa se preko Kraljevog groba spušta prema Lovačkom domu Muljava. Ova staza je veoma atraktivna jer vodi do devastiranog, ali itekako poznatog Spomenika ustanka naroda Banije i Korduna, koji je djelo arhitekta Vojina Bakića. Ovaj spomenik je građen 10 godina.

S krova ove pomalo futurističke građevine se pruža spektakularan pogled prema Sloveniji, BiH te Zagrebu. S obzirom na to da je ovaj objekt, koji je nekad bio muzej, devastiran za vrijeme Domovinskog rata, ne preporučuje se razgledavanje njegove unutrašnjosti, no ipak se mnogi upuštaju na vlastitu odgovornost. 

U neposrednoj blizini na vrhu Malog Petrovca nalaze se ruševine starog pavlinskog samostana. Samostan je najvjerojatnije izgrađen krajem 13. stoljeća. U sklopu samostana redovnici su podigli crkvu posvećenu Svetom Petru apostolu. Samostan je u 16. Stoljeću prenamijenjen u vojni objekt. Od ruševina samostana se stazom dolazi do lokacije na kojoj je postavljena spomen ploča označena kao Kraljev grob.

Kraljev grob predstavlja mjesto pogibije posljednjeg hrvatskog kralja, Petra Svačića prema kojem je i ova predivna gora dobila ime. Na obroncima Petrove gore možete posjetiti i nekadašnju Partizansku bolnicu iz Drugog Svjetskog rata, od koje je očuvano nekoliko objekata.

Zelena staza završava ispred obnovljenog Lovačkog doma Muljava koji je nakon devastacije u Domovinskog rata obnovljen kako bi služio kao okrepa za izletnike – osim lovačkim specijalitetima, tako i spavanjem u jednoj od soba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju