Prošle godine zaplovila je Lacroma, prvi hibridni brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu koji povezuje dva zaštićena područja: Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom i njegovim Botaničkim vrtom. Lacroma je izgrađena u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, a osim dizajnom može se pohvaliti i time da je nježna za okoliš zahvaljujući električnim sustavima. Brod je dug 15 metara, prima 50 putnika te može ploviti brzinom od 18 čvorova. Osim toga, prilagođen je i osobama s invaliditetom.

Izlet za pamćenje 

Nađete li se u Dubrovniku, Lacromom možete ljeti zaploviti na brodskoj liniji: Luka Gruž – Arboretum Trsteno – Rezervat Lokrum i to utorkom, petkom, subotom i nedjeljom. Na izletu ćete otkriti bogatu prirodnu i kulturnu baštinu nekih od najstarijih zaštićenih područja u Hrvatskoj.

"Lacromom jednostavno možete stići do Lokruma i provesti slobodno vrijeme do 15 sati ili do zadnjeg broda, ili pak posjetiti Lokrum prošetati se, okupati se i potom bilo kojim našim brodom koji ide s otoka svakih pola sata prebaciti se u staru gradsku luku te nastavili obilaziti zidine, muzeje, restorane.....“, kaže Kristina Ćurčija iz Javne ustanove Rezervat Lokrum te dodaje kako je brod idealan za obitelji, za ljude koji vole ploviti te sve one koji usred ljeta po najvećim vrućinama ne žele gubiti vrijeme u gužvama ili tražiti prijevoz da stignu do omiljenog Straduna.

Putovanje do Lokruma, Arboretuma i Straduna predivno je iskustvo jer nudi nezaboravne poglede na ljepote Gorice, Grebena, Danči i zidina, a kako izgleda možete provjeriti na videu. 

Arboretum Trsteno

Svega 20 kilometara od Dubrovnika, smjestilo se malo primorsko mjesto Trsteno. Mjesto je poznato po svojoj bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama i 500 godina starim azijskim platanama. U Trstenom se smjestio najstariji arboretum u Hrvatskoj pa je ovo mjesto savršen izbor za sve one koji vole istraživati hrvatsku, ali i svjetsku floru.

Arboretum je niknuo davne 1494. godine oko jednog od brojnih ljetnikovaca na tom području. Pomorci su kroz povijest sa svojih putovanja donosili sadnice egzotičnog bilja pa danas u Trstenom možemo pronaći meksičke kaktuse, australske eukaliptuse, japanske ruže, gigantske platane i još mnogo zanimljovog, rijetkog bilja.

Šetajući arboretumom, naići ćete na Neptunovu fontanu, baroknu građevinu u kojoj plivaju ribe, kornjače i male zmije. Šetnja će biti ugodna i za vrijeme najvećih vrućina zbog visokih stabala i „debelog“ hlada.

Lokrum

Ovaj čarobni otok koji je ime dobio prema latinskom nazivu za kiselo voće acrumen doista nije teško zavoljeti - čak i ako vas s njim ne vežu uspomene; ako već ne zbog jedinstvene prirodne arhitekture, uzbudljivih plaža i zelenila, onda zbog mikroklime – odnosno mrvicu nižih temperatura nego u Gradu i nešto toplijeg mora.

Na otoku nema gužve jer se po izlasku iz broda posjetitelji razmile od Lugareve kuće, svatko svojim putem. Krenu prema nekoj od plaža – ovisno o tome žele li skakati s gordih stijena ili istražiti Mrtvo more, ili pak žele bolje upoznati povijest otoka. Neki se pak krenu diviti stoljetnim krošnjama maslina u hladu, ganjati najbolji pogled s Utvrde Royal ili pak provjeriti svoje znanje egzotičnog bilja te diviti se golemim eukaliptusima u Botaničkom vrtu.

Gdje kupiti kartu?

Cijena izleta uključuje ulaznicu u Rezervat Lokrum i ulaznicu u Trsteno te iznosi 50 eura. Posjetitelji ulaznice mogu kupiti na ulazu u Lokrum u Lugarevoj kući po 27 eura, kao i na ulazu u Arboretum Trsteno po cijeni od 10 eura. Osim toga potrebno je i zatražiti potvrdu rezervacije na lacroma@lokrum.hr jer je kapacitet putnika ograničen. Rezervacije se zaprimaju svakim danom do 18 sati, odnosno dok se ne prodaju sve karte. U slučaju loših vremenskih uvjeta brod neće ploviti, što možete pratiti na službenoj stranici

Plan izleta 

• 08:45 Polazak brodom s privezišta Lapadska obala (kbr.7)
• 09:00 Luka Gruž ukrcaji i odlazak za Arboretum Trsteno
• 09:45-11:15 Samostalni obilazak i uživanje u Arboretumu Trsteno uz korištenje interpretacijskih totema i šetnju poučno tematskom stazom povijesnog maslinika Arboretuma Trsteno
• 11:30 Polazak brodom za otok Lokrum
• 12:30 Samostalni obilazak i uživanje u Rezervatu Lokrum uz korištenje interpretacijskih totema
• 15:00 Povratak s Lokruma u luku Gruž
• 15:40 Dolazak u Luku Gruž, iskrcaj u luci Gruž, a potom i na privezištu Lapadska obala 7.

*Ili povratak u gradsku luku redovnom linijom Lokrum- po želji prema rasporedu plovidbe

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju