Srednjovjekovni York će vas oduševiti. Arhitektura, povijest, duhovi, muzeji i Vikinzi samo su dio onoga što vas tamo čeka.

Kako do Yorka?

Da bi stigli do Yorka, opcija je mnogo, a često možete pronaći jeftine povratne avionske karte za Englesku iz Hrvatske i Budimpešte.

Letjeti možete do aerodroma Leeds Bradford Airport, do Manchestera, Humbersidea i London Heathrowa, a do samog Yorka ćete trebati nastaviti nekim drugim prijevoznim sredstvom. Najbrža je opcija let do Leeds Bradforda gdje nastavljate autobusom i vlakom. Putovanje će vam u ovom slučaju trajati 4 sata.

Kako se kretati po gradu?

York nije velik grad pa s jednog kraja grada na drugi možete stići za svega 20 minuta. Preporučujemo vam da ga svakako istražite pješice, no ako će vam zatrebati javni prijevoz, ovo su opcije.

Najbolja opcija za kretanje po gradu je autobus, a predlažemo vam da na svoj mobitel preuzmete aplikaciju mTickets i putem nje kupujete svoje prijevozne karte. Dnevnu kartu ćete platiti svega 4,05 funte i uživati u vožnji cijeli dan. Dakle, za prijevoz po gradu nećete potrošiti puno a možete gdje god poželite.

Zanimljive činjenice o Yorku

Povijest grada Yorka je veoma zanimljiva, a ono što ćemo vam prvo spomenuti je da se diči najbolje očuvanim zidinama na području cijele Engleske. Kad već spominjemo povijesne stvari, reći ćemo vam i da ćete tamo naći najstariji samostan u Engleskoj koji je poseban po tome da u njemu možete prespavati.

York vole i ljubitelji šopinga, pa tako trebate znati da je tamošnja ulica Shambles najstarija trgovačka ulica u Europi koja datira u 1086. godinu. Osim zbog šopinga, York vole i zbog arhitekture pa vas tamo čeka i najstarija gotička katedrala u sjevernoj Europi. Zove se York Minster i građena je od 1220. pa sve do 1472. godine, dakle duge 252 godine.

Ako po ničem drugom do sad, vjerojatno ste za York čuli kad se spominje čokolada. Ako jeste, onda znate da je upravo ovaj grad mjesto poznato po čokoladi, odnosno po njezinoj proizvodnji. Odavde s proizvodnjom krenuli danas svjetski giganti kao što su Nestlé, Terry's, a tamo se danas proizvodi i svima ukusan Kit Kat. Neće sve ostati na pričama već tamo možete upoznati zanimljivu povijest proizvodnje čokolade u Gradskom muzeju čokoladnih priča.

York je i grad poznat po mnogim legendama i mitovima, a mnogi od njih vežu se uz nadnaravne stvari. Tako se grad svrstava kao broj jedan na listi ukletih, a priče govore da ulicama i danas hodaju duhovi još od rimskog doba.

Pretpostavlja se da se na području grada nalazi čak 504 ukleta mjesta, a istraživanje je provela Međunarodna fondacija za istraživanje duhova. Ako ste dovoljno hrabri, prenoćiti možete na jednom od takvih mjesta koje se zove Golden Fleece koji je zapravo pub. Usudite li se?

Uz grad se veže i jedan zanimljiv zakon koji je usmjeren na Škote. Naime, Škotima se ne preporučuje posjeta Yorku nedjeljom jer je i danas važeći zakon prema kojem je dozvoljeno Škota upucati lukom i strijelom. Pomalo bizarno, no u zadnjih 10 godina nije zabilježen ni jedan ovakav slučaj.

Ono što je nama bilo najzanimljivije kad smo ga istraživali je činjenica da ćete tamo pronaći ulicu koja je veoma slična onoj koja se pojavljuje u kultnom serijalu Harry Potter. Radi se o ulici Shambles koju smo već spomenuli. 

Što vidjeti i doživjeti u Yorku u 24 sata?

Grad krenite istraživati od onoga po čemu je najpoznatiji, a radi se o katedrali York Minster. Ova gotička ljepotica će vas oduševiti na prvu, najviša je građevina u Yorku i nikako je nemojte propustiti. Ulaznicu ćete platiti 11,50 funti, no isplati se ako volite arhitekturu.

Prošećite i ulicom Shambles gdje ćete zaista uživati u prizorima i shvatiti kako je nekad ovdje izgledao život. Vjeruje se da neke od zgrada koje ulici pripadaju datiraju čak u 14. stoljeće, a drevna je to ulica koja se čak spominje i u knjizi o Sudnjem danu. Ovdje možete šopingirati, a ako volite Harry Pottera, obavezno skoknite do dućana koji se zove The Shop That Must Not Be Named!

Posjetite i muzej York Castle gdje vas čeka priča o 400 godina povijesti ovog grada. Uživajte u pogledima na zorno prikazane jakobinske blagovaonice, slušajte priče o zloglasnim viktorijanskim kriminalcima i još mnoštvo toga. Dostupne su i različite vođene ture, a više informacija o turama i cijenama pronađite ovdje.

Zanima li vas vikinška povijest, obavezno posjetite Jorvik Viking Centre gdje ćete provesti sat vremena upoznajući povijesne zanimljivosti. Zorno će vam biti prikazane životne situacije Vikinga, a nemojte se iznenaditi ako se s njima tamo i sretnete. Cijene i više informacija pronađite na poveznici.

Kako smo spomenuli da je York grad u kojem ćete doživjeti nadnaravno, nikako nemojte propustiti priključiti se nekoj od tura koje će vas upoznati s burnom tamnom poviješću grada, a kako je York i grad čokolade, posjetite i York's Chocolate Story. Upoznajte priče iza najpoznatijih čokoladnih marki, a priče sežu čak 3000 godina u povijest. Naučit ćete i kako kušati čokoladu kao profesionalac, a radno vrijeme i cijene ulaznica potražite ovdje.

Nešto dalje od muzeja posvećenog čokoladi nalazi se i Yorkshire Museum and Museum Gardens koji će vas oduševiti s pretpovijesnim, rimskim, vikinškim i srednjovjekovnim artefaktima raširenim na pet galerija.

York ima zaista mnogo toga za ponuditi, a ovo su neke od najvažnijih atrakcija koje trebate posjetiti. Odlučite se i na više od toga jer ćete zaista uživati!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju