Danas vas vodimo u predivnu Ferraru, grad koji su u povijesti voljeli posjećivati mnogobrojni umjetnici. Tako su u njegovoj ljepoti uživali Leonardo da Vinci, Rafael, Ticijan i Francesco Petrarca i tko zna, možda im je upravo ovo mjesto poslužilo za inspiraciju za umjetničko izražavanje.

Povijest grada seže 1300 godina unatrag, a od 1115. godine Ferrara postaje slobodan grad i počinje se razvijati.

Mjesto je poznato i po svojem izgledu za koji su, među ostalima, zaslužni pobornici humanističkog koncepta stvaranja idealnog grada. Među njima se posebno ističe Biaggio Rossetti koji je od 1492. godine počeo graditi i stvarati prema novim načelima. Kad je posao bio završen u 16. stoljeću, upravo tada i tamo se javio pojam modernog urbanizma u arhitekturi.

To je značilo da su se ulice i zidovi gradili usko povezani s palačama, crkvama i vrtovima. Tako se smanjio fokus na ljepotu pojedinih zgrada te se gradilo s jednim ciljem – skladnim rasporedom i urbanom perspektivom što tamo možete vidjeti i danas. Grad je bio i važno srednjovjekovno središe zahvaljujući vladavini obitelji Este, a njihova je vizija bila stvoriti grad koji će biti poznat po umjetnosti, religiji, ideologiji i ekonomiji, a u tome su zaista uspjeli.

Samo područje grada vezano je i uz zemljišta na području drevne i prostrane delte rijeke Po koja su naseljena već tisućljećima, a spomenuta obitelj Este je u razdoblju od 14. do 16. stoljeća intenzivno radila na melioraciji i izgradnji područja. Tako je stvoren tamošnji renesansni krajolik kojeg možete vidjeti i danas, u 21. stoljeću.

Kako do Ferrare?

Da bi stigli do Ferrare iz Hrvatske, ako ne idete automobilom, potrebno je kombinirati više vrsta prijevoza. Najjeftinije letove smo pronašli iz Budimpešte, a najbliži aerodrom gradu je Bologna. Do Budimpešte ćete najbrže automobilom kojeg možete ostaviti na parkiralištu tik do aerodroma, a dostupne su vam i autobusne linije te vlak iz Zagreba.

Kad stignete do Bologne, do Ferrare ćete biti udaljeni svega jedan sat. Tada imate opciju vožnje direktnom autobusnom linijom i stižete za 1 sat, a druga je opcija kombinacija autobusa broj 40 i vlaka. Od aerodroma do centra Bologne ćete autobusom koji ćete platiti 6 eura, a do Ferrare nastavite ili vlakom ili autobusom, kako vam više odgovara.

Kako se kretati po gradu? 

Iako vam najvjerojatnije neće ni trebati jer grad možete istražiti pješice, dobro je znati da se u Ferrari možete koristiti autobusnim prijevozom. Potražite autobuse tvrtke ACFT, a karta koja vrijedi 75 minuta nakon poništavanja koštat će vas svega 1,30 eura.

Prijevozne karte možete kupiti u autobusu, no važno je da prije ulaska provjerite postoji li na autobusu zeleni natpis s informacijama o dostupnosti aparata za poništavanje karte. Ako vidite crveni znak, nemojte ulaziti tako dugo dok ne kupite kartu, a isto možete učiniti na stajalištima na automatima. Ne zaboravite pripremiti sitan novac.

Što vidjeti i doživjeti u Ferrari u 24 sata? 

Ovaj grad koji se smjestio u sjeveroistočnoj talijanskoj regiji Emilia-Romagna nadomak Bologne. Brzo ćete shvatiti da je gradnja bila rezultat srednjovjekovne i renesansne umjetnosti i arhitekture, stoga je najbolje da ga istražite šetnjom.

Ovo je jedan od rijetkih talijanskih gradova gdje nećete uočiti rimski utjecaj, a svoje razgledavanje započnite u Cattedrale di San Giorgio, katedrali za koju se pretpostavlja da je građena oko 1100. godine. Posebna je po tome što je njezina fasada u donjem dijelu započeta s ukrašavanjem u romaničkom stilu, dok je njezin gornji dio ukrašen u gotičkom stilu.

Posjetiti možete i muzej koji se u sklopu nje nalazi, a tamo vas čekaju povijesni ostaci i skulpture među kojima se posebno ističu vrata starih orgulja i pločice iz 13. stoljeća koje su pronađene na katedralnim vratima. Za posjetu izdvojite sat vremena, a ulaznicu ćete platiti svega 3 eura.

Da ne zaboravimo, katedrala se nalazi u očuvanom srednjovjekovnom središtu grada koje je i pod UNESCO-ovom zaštitom. Zaželite li se još muzeja, odaberite Museo Archeologico Nazionale koji se nalazi na južnom dijelu povijesne jezgre grada.

Sama građevina po sebi je već posebna jer ćete uživati u mnoštvu freska kojima je obavijena kao i u samoj arhitekturi prema kojoj je građena. U muzeju se nalaze brojni arheološki nalazi iz obližnjeg arheološkog nalazišta Spina kao što su vaze, keramički predmeti, zlatni i srebrni ukrasi pa čak i dvije stare jedrilice. Ulaznicu ćete platiti 6 eura.

Prošećite i do famoznih gradskih zidina za koje se smatra da su jedne od najbolje očuvanih u Europi, a prostiru se na dugih 10 kilometara. Ako želite, uputite se u šetnju i razmišljajte što se sve ovdje kroz povijest događalo.

Odmoriti se možete u parku Parco Masari koji se nalazi u sjevernom dijelu grada, a ovdje jako vole boraviti i lokalci. Možete istražiti i tamošnji botanički vrt, a nikako nemojte propustiti istražiti građevinu Chiesa di San Cristoforo alla Certosa. Nalazi se na pročelju crkve okružena travnjacima i zaista je zanimljivo mjesto za šetnju.

Isplati se i do Monastero di S. Antonio in Polesine, samostana koji su izgradili pripadnici obitelji Este u 17. stoljeću, a u kojem i danas borave redovnice. Uz samostan, tu je i mnoštvo freskama ukrašenih kapelica, a imate li sreće, možete čuti i redovnice kako pjevaju za vrijeme bogoslužja.

Preporučit ćemo vam još i da se upustite u avanturu plovidbe rijekom Po, a to možete na južnom dijelu grada gdje se nalazi pristanište za brodove. Krstarenje rijekom bit će idealno ako grad želite doživjeti iz druge perspektive, stoga uživajte u Ferrari!

 

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju