„Nedjeljom ujutro otići ćemo u vožnju, svakog ljeta možemo unajmiti kolibu na Isle of Wight“, pjevali su Beatlesi 1967. godine, a nas je zanimalo što je to o čemu oni maštaju jednog dana kada se „skrase“.

Pošli smo na jug Engleske gdje se nalazi Isle of Wight, njen najveći otok. Još od 19. stoljeća, za vrijeme vladavine kraljice Viktorije, bio je poznata turistička destinacija čemu svjedoče brojni hoteli i vile koji su otvoreni i danas.

Sama kraljica Viktorija je ovdje boravila s mužem Albertom u svom ljetnikovcu, tzv. Osborne House. Raskošna kuća danas je otvorena za javnost pa posjetioci mogu vidjeti kako se ljetovalo nekad. Viktorijanska umjetnost, engleski vrtovi, švicarska kućica, paviljoni i starinske kabine za presvlačenje vraćaju u neka davna vremena u kojima sada možemo uživati i mi, „obični ljudi“.

Drugi poznati gosti otoka bili su Charles Dickens, Karl Marx, David Icke i kralj Karlo I. Doduše, kralj je bio tu protiv svoje volje jer je zatočen u lokalnom dvorcu uoči suđenja, ali definitivno nije loša lokacija s obzirom na okolnosti.

Jednom godišnje ovdje se održava Isle of Wight festival, koji je 1970-ih bio jedan od najpoznatijih rock festivala u svijetu. Tada je ovdje nastupio Jimi Hendrix i privukao publiku u šest puta većem broju nego što je bilo stanovnika na otoku.

Od vjeverica do dinosaurusa

Otok je i savršen za istraživanje prirode i druženje sa slavnim engleskim crvenim vjevericama. Glavne atrakcije su lokalno ZOO i Botanički vrt te jedna malo neobična pod nazivom The Needles. Riječ je o tri kamene formacije koje se izdižu 30 metara u visinu iz mora. Zapravo uopće ne nalikuju na igle, ali ime su dobili po četvrtom kamenu koji je uistinu virio iz mora poput igle dok se nije urušio.

Još zanimljivosti iz prirode možete pronaći u lokalnom muzeju posvećenom dinosaurusima, stoga ne zaboravite na put povesti svog Ross Gellera.

Parkovi otoka uvršteni su na listu tamnog neba, što znači da se ovdje često organiziraju astronomske večeri i proučavanje zvijezda na noćnom nebu – a ima ih milijun.

Mračna strana otoka

Za sve koji vole malo mistike i intrige, otok pruža sasvim dovoljno povijesti i opskurnih lokacija. Zovu ga „najukletijim otokom svijeta“ zbog čega je dobio neslužben naziv „Otok duhova“. Razlog tome su ostaci napuštenih vila usred ničega koje pobuđuju maštu domaćih stanovnika i posjetioca.

Najpoznatija je napuštena vila Appuldurcombe. Osim što lomi jezike, svojim sablasnim izgledom privlači pozornost brojnih turista pa se ljeti ovdje održavaju i posebne „mračne“ ture na kojima možete čuti priče od kojih nećete mirno spavati.

Također, zbog svoje izoliranosti, otok je poslužio kao lokacija za čak tri zatvora: Albany, Camp Hill i Parkhurst. Parkhurst je smatran jednim od najzloglasnijih zatvora Ujedinjenog Kraljevstva, a uzrokovao je opću paniku u javnosti i medijima nakon bijega trojice zatvorenika 1995. godine.

No, razloga za brigu nema. Štoviše, s prekrasnim pješčanim plažama i hotelima i kolibama od kojih boli glava, ovaj otok dušu je dao za dobar odmor.

Spomenut je i u prvoj knjizi o Harry Potteru, kada J. K. Rowling piše o Marge, sestri ujaka Vernona koja je je ovdje provela praznike. Opjevali su ga i Beatlesi kao mjesto na kojem žele iznajmiti kolibu „When I'm Sixty-Four“, a Bob Dylan ovdje je snimao svoje hitove.

Vi naravno, ne morate čekati do 64. godine, možda samo dok avio-kompanije ne stanu na noge. Već smo u niskom startu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju