Kuda, mladiću, nije li Hrvatska divna u ovo zimsko doba?
Je, ali ipak uskoro krećem put Afrike, i to one crne koju već godinama odlazim s velikim guštom - Uganda, Ruanda, Burundi, ali i Etiopija. Bit će to reportersko putovanje s pregršt priča i fotografija.

Jesi li se cijepio, koliko koštaju vize, i gdje ih uopće možeš izvaditi?

Cijepio sam se još prije nekoliko godina i to traje, pogotovo protiv hepatitisa. Vize se za većinu afričkih država kupuju na granici, tako da će to biti slučaj i ovoga puta.

Kakav ti je plan i program, što želiš vidjeti u kojoj državi, koga upoznati? Gdje te možemo čitati?

Prvo letim u meni vrlo dragu Ugandu. Zatim krećem u Ruandu i Burundi, a početkom veljače u Etiopiju. Oduvijek mi je želja prisustvovati proslavi rođendana Boba Marleya u Adis Abebi. Tamo namjeravam biti 06. veljače. Najduže ću biti u Ugandi i u Etiopiji. Iz Kampale do Adis Abebe putovati ću kopnom i to najvjerojatnije lokalnim prijevozom, što će svakako biti ispunjeno svakodnevnim uzbuđenjima - poznavajući afričke ceste, biti će to definitivno neizvjesno putovanje! Priče s terena pratiti možete na mojoj Facebook stranici, a opširnije reportaže objavljivati ću na nekim domaćim portalima, kao i u nacionalnim tiskovinama.



Što ćeš jesti, piti, kakve su žene tamo?

Jesti ću ono što mi se nađe pod rukom, a to će zasigurno biti komad mesa i kruh. Ne radim posebnu priču oko jela, uzmem što je na stolu. Što se tiče žena, one su lijepe, naravno...

Jesi li informiran o afričkim pivima? Nosiš li kao stara putnička iskusnjara neki alkohol za dezinfekciju? Što uvijek ima u tvom survival kitu?
Kad sam u istočnoj Africi, najčešće pijem Tusker. To je kenijsko pivo koje se proizvodi već skoro stotinu godina, i pije se u svim zemljama istočnoafričke unije. Inače ljudi tamo doma znaju raditi pivo od banane. Podsjeća me na jabučnicu, i za moj je ukus suviše slatko. Što se tiče alkohola, uvijek rado pored sebe imam bocu viskija. Za dezinfekciju grla. Od ostalog kita za preživljavanje nosim padobran, bič i dalekozor.



Indy, pa konačno si se opustio! Nakon Save i Dunava, jesi li zainteresiran za Zambezi, Nil, Oranje? I nisi odgovorio na pitanje o Afrikankama, jesu li pristupačne, što vole čuti, plešu li...

Hm... Zainteresiran sam za rijeke, jako! No najveći problem je da imam puno ideja, a malo vremena. Ono... da barem živim 300 godina, to bi mi bilo taman! Svejedno, nadam se da ću jednom ploviti od izvora do ušća najdulje rijeke na svijetu - Nila! Inače, Afrikanke su pristupačne koliko ti želiš da budu pristupačne. U svakom slučaju vole vidjeti svijetlog momka - sve što je njima egzotično. A ples... Hm, pa cijela Afrika vibrira u nekom neobičnom ritmu šumskog bubnja. Pleše se na ulicama, u barovima, u dvorištima kuća i u autobusima. Ples je sveprisutan!

Sjajno, svjetloputi! Imaš li neku poruku mladim putnicima koji sline na ove tvoje riječi i djela?

Imam! Prestanite sliniti i primite se posla! Svijet je svuda oko vas!

Sretno, legendo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju