Smješten u alpskoj dolini na obalama rijeke Inn i s prekrasnim planinama u pozadini, Innsbruck, peti po veličini grad u Austriji i glavni grad pokrajine Tirol, dugogodišnja je destinacija za zimske sportove koja pruža pristup mnogim poznatim skijaškim područjima. Kad nastupi hladno vrijeme, ljudi dolaze iz cijele Europe i šire kako bi uživali u snježnoj idili. Posjetitelji mogu vidjeti neka od mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara 1964. i 1976., poput skijaške skakaonice Bergisel, koja sportske entuzijaste neće ostaviti ravnodušnima.

Tu je i impresivni sustav slikovitih žičara koje voze na krševite planine. I dok planine i dalje privlače najveći broj turista u Innsbruck, taj grad u Alpama nudi mnogo više od "ledene zabave". Čak i izvan sezone putnici koji posjećuju grad mogu se diviti crkvama i kućama koje se nižu u uskim ulicama starog grada, razgledati dvorac Ambras i otići na planinarenje.

U ovom "minivodiču" naći ćete savjete kako biste što lakše isplanirali savršen bijeg u Innsbruck koji kombinira uzbudljivu avanturu, prekrasnu arhitekturu i ukusnu austrijsku hranu - bez obzira na doba godine tijekom kojeg se odlučite zaputiti.

Što raditi

Zimski sportovi

Skijanje je postavilo Innsbruck na kartu svijeta, a spuštanje niz Alpe punom brzinom i dalje je omiljena aktivnost mnogih posjetitelja. Upravo mogućnosti u Alpama grad čine izvrsnim mjestom za isprobavanje drugih zimskih sportova. Snowboard (daskanje na snijegu), bob i sanjkanje također su popularni među posjetiteljima u hladnijim mjesecima, a svi su prilično uzbuđeni nakon posjeta već spomenutoj skakaonici.

Lutanje gradom

Jedna od najboljih stvari u Innsbrucku jest šetnja uskim ulicama starog grada, gdje ćete vidjeti i doživjeti arhitekturu koja ostavlja bez daha. Znamenitosti uključuju Carsku palaču, Dvorsku crkvu i slavni Zlatni krov. Austrijske Alpe u pozadini stvaraju idealnu podlogu za slikanje, a ono što je sigurno jest – da će Instagram gorjeti.

Innsbruck - 5 Innsbruck - 5 (Foto: Getty Images)

Dvorac Ambras

Ne propustite priliku posjetiti dvorac Ambras Innsbruck, jednu od najznačajnijih znamenitosti u cijeloj Austriji. Renesansni dvorac izgrađen je 1563. godine, koji kao da lebdi iznad grada na nadmorskoj visini od nekoliko stotina metara. Ima i muzej koji sadrži riznicu oklopa, oružja i umjetnina. Svakako odvojite vrijeme za šetnju veličanstvenim vrtovima i uživajte

Planinarenje

Kad se snijeg otopi, osunčani vrhovi ožive raznolikom florom i faunom. Od proljeća do jeseni idealno je vrijeme za istraživanje alpskog krajolika pješice, promatranje domaćih životinja, zaustavljanje u planinskim kolibama radi ukusne hrane i uživanje u nepreglednim pogledima. Ako i niste ljubitelji zimskih radosti, u Innsbrucku itekako imate razloga za vožnju supermodernom žičarom koju je projektirala Zaha Hadid, a koja će vas odvesti u predivna brda.

Gdje jesti

Restoran Wilderin brine se o održivosti, tj. vodi se gastronomskom filozofijom zero wastea - ovdje se ništa ne baca. Meso se spaja s lokalno uzgojenim povrćem i biljem u slasna jela. Tražite li autentičan restoran s lijepim ambijentom, Wilderin bi vam se mogao svidjeti. Tražite li pak veganski restoran, navratite u Olive koji se hvali zbog fine hrane i odlične atmosfere. Za nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje u Innsbrucku rezervirajte stol u restoranu Oniriq, gdje možete odabrati degustacijski meni od sedam sljedova. 

Gdje prespavati

Obiteljski hotel Leipziger Hof primjer je lijepog hotela na kojem tradicija susreće moderne elemente. Na petom je katu spa-zona u kojoj se možete opustiti nakon cjelodnevnog hodanja ili skijanja. Hotel Penz jednako je elegantan iznutra i izvana. Bar na krovu izvrstan je za uživanje u piću, a gosti u hotelu posebno hvale i doručak.

Alpska idila: Iznenađujuće stvari koje vjerojatno niste znali o Austriji Austrija Kava Austrija +4 Austrija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju