Iako pri spomenu Indije gotovo da nema potrebe naglašavati šarenilo, jedno mjesto uspjelo nas je iznenaditi, pa… svojim šarenilom. Ali i jednom neobičnom pričom.

Na samom jugu Indije, u gradu Madurai, za oko nam je zapeo neobično lijep hinduistički hram kojeg zovu Meenakshi. Riječ je o velikom kompleksu s nekoliko zdanja povezanih zidom, a unutar kojeg se mogu okupiti tisuće ljudi.

Sam naziv Meenakshi pomalo je neobičan, jer označava da je nešto nalik ribljim očima, a vjeruje se kako ima veze s hinduističkom božicom koju se zvalo „majkom s predivnim ribljim očima“. To nije kraj neobičnim vjerovanjima i slijedi još jedno, ali bez hihotanja, molimo.

Božica kakvu još niste vidjeli

Naime, ova božica bila je dijete kralja Malayadhvaje koji je molio bogove za sina i nasljednika. No, kada je dobio dijete, bila je to djevojčica s tri dojke. Kralj je bio vrlo potresen i zabrinut zbog ove tjelesne deformacije, no bogovi su mu objasnili da ne brine, već da ju odgoji kao hrabru ratnicu kao što bi odgojio i sina. Ona će osvojiti brojne teritorije i proširiti kraljevstvo, a kada upozna ljubav svog života – treća dojka će joj otpasti.

Kralj je tako i učinio, a Meenakshi se pokazala kao izvrsna ratnica. Kad je s vojskom krenula na sjever, suočila se s bogom Shivom i ugledavši ga, izgubila treću dojku. Bog Vishnu vjenčao ih je u gradu Madurai, gdje su vladali kao kralj i kraljica.

Muzej od 30 000 skulptura na otvorenom

Hram posvećen božici Meenakshi izgradio je početkom 13. stoljeća kralj Kulasekara Pandya kojeg stari tekstovi nazivaju i pjesnikom. Neki povjesničari ističu važnost matrilinearne tradicije u južnoj Indiji, prema čijim vjerovanjima spiritualne moći pripadaju ženama.

Hram je preživio napad neprijateljske vojske tako da je današnji izgled zapravo rezultat renovacija, nadogradnji i proširenja u 16. stoljeću.

Najveći hramovi imaju preko 15 katova, a izvana su u potpunosti prekriveni skulpturama u raznim bojama, od kojih neke izgledaju veselo, a neke pomalo demonski. Na jednom hramu ih ima preko 1500, a sveukupno u cijelom kompleksu čak 30 000. Stoga, ako poželite detaljnije razgledavati svaki, možda bi bilo bolje da si uzmete i neki smještaj u blizini.

Na vrhuncu sezone posjeti ga i oko 20 000 turista u jednom danu, a kako je i danas mjesto štovanja, za vrijeme festivala Meenakshi Tirukalyanam koji traje deset dana u travnju ovdje hodočasti preko milijun vjernika.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju