Da je Dubai grad u kojem novac čini svašta, to smo već shvatili. No, i dalje nas ponekad zaprepaste razmjeri čuda koja ondje čovjek može doživjeti. Tako je Dubai i svjetski rekorder u nekim prilično bizarnim stvarima. Pa, bacimo oko na neke od njih:

1. Najbrži policijski auti – u zemlji niske stope kriminala

Policija u Dubaiju vozi Bugatti Veyron i time drži svjetski rekord za najbržu policiju. Ovaj auto ima ubrzanje do 96 kilometara na sat u samo 2 i pol sekunde, a maksimalna brzina mu je 407 kilometara na sat.

2. Najveći zlatni prsten – koji je prevelik za bilo čiji prst

Prsten vrijedan tri milijuna američkih dolara sa svojih 64 kile i 615 Swarovski kristala sjedi među dućanima u popularnom Deira Gold Souq. Srećom po vlasnike, cijena zlata je porasla, pa tako i vrijednost prstena. Ni orali, ni kopali. A kao u pjesmi, uz prsten ide i zlatni lanac.

3. Najdulji zlatni lanac – kojeg nema tko nositi

Ne znamo kome je potreban toliki lanac, ali ima se – može se. Zlatni lanac u Dubaiju dugačak je čak pet i pol kilometara. Čudo od 22 karata izradilo je zajedničkim snagama čak 500 vodećih prodavača zlata i nakita.

4. Najveći okvir za fotografiju – bez fotografije

Tko je nedavno putovao u Dubai, vjerojatno ga je vidio. Okvir je to koji ne možete nositi sa sobom doma, a uz to ni nema fotografiju u sebi. Postavljen je kao ogromna skulptura od 150 metara visine koja obuhvaća panoramu grada. U njega možete i ući, pa on tako tvori turističku atrakciju više nego funkcionalni i stvarni okvir za fotografije.

5. Najviši hotel na svijetu – barem donedavno

Gevora hotel je sa svojih 356 metara donedavno bio najviši hotel svijeta. Otvoren je 2018. godine i ima više od 500 soba na 75 katova. To je ujedno i osma po visini zgrada u Dubaiju, a spada u 50 najviših zgrada svijeta. Ipak, ima „samo“ četiri zvjezdice, a k tome mu je titulu ukrao kineski hotel J Hotel Shanghai Tower prije samo nekoliko mjeseci. Uopće ne sumnjamo da Dubai to neće drugo trpjeti.

6. Najviši helidrom i teniski teren – a što kad pobjegne loptica?

Helidrom koji je postavljen na 211 metara visine ima promjer 24 metra, a nalazi se uz luksuzni hotel Burj Al Arab. Tijekom promocije teniskog turnira u Dubaiju, helidrom je pretvoren u (najviši) teniski teren na svijetu, a pritom su meč odigrali i Andre Agassi i Roger Federer. A nas samo zanima, što kad odleti loptica?

7. Najveća cvjetna skulptura – u obliku aviona

Bizarna trešnja za kraj: Dubai je dom najveće cvjetne skulpture na svijetu. Izložena je u slavnom Dubai Miracle Garden 2016. godine, a ima oblik aviona Airbus A380, tvrtke Emirates. Dugačka je 78 metara, a visoka 22 metra.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju