Godine 1911. u Botaničkom je vrtu izgrađen morski akvarij koji danas ne postoji. Od građevinskih objekata u Vrtu osim staklenika postoji još i zgrada ravnateljstva u secesijskom stilu (nekadašnja vrtlarska kuća), zgrada Botaničkog zavoda (nekadašnji Fiziološki laboratorij), stari izložbeni paviljon (vrijedan, autentični objekt paviljonske arhitekture iz 1891.), javni zahod (primjer maloga komunalnog objekta s kraja prošlog stoljeća), započeta i nikad dovršena zgrada Botaničkog zavoda, staro spremište (također s kraja stoljeća), zgrada strojarnice Gradskog vodovoda (izgrađena tridesetih godina), fontana za pitku vodu, nadstrešnica za studente te mala vrtna sjenica (dobivena na dar za 100. obljetnicu).

Najatraktivniji dijelovi Vrta svakako su dva jezerca s drvenim mostom preko njih, sjenica, fontana, cvjetni parter te preuređeni Izložbeni paviljon, koji je otvoren od srijede do nedjelje od 9:00 do 18:00 sati, a ulaz u paviljon je slobodan.

Vrt se nalazi u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Zbog svoje velike obrazovne, kulturno-povijesne i turističke vrijednosti, te sveukupnog značenja za grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, Botanički vrt PMF-a je od 1971. godine zakonom zaštićen kao spomenik prirode i kulture (spomenik vrtne arhitekture).

Želite li dašak romantike na deset minuta od centra Zagreba, znate gdje trebate doći! Više o Botaničkom vrtu možete pročitati ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju