Autorica članka Jane Foster istražila je gdje se na otoku može odsjesti, gdje i što jesti, te kako doći do Saharuna. Plažu na sjevernom dijelu Dugog Otoka autorica smatra odličnom za obiteljski posjet, a posebnom ju čine intenzivne boje - tamno zelena borova šuma, svjetlucavi šljunak, kao i tirkizna boja mora koja se mijenja ovisno o položaju sunca i dijelu dana te nevjerojatno podsjeća na karipske plaže.

Jednako tako, autorica članka u Telegraphu navodi kako doći do plaže spominjući pritom mjesta Božavu i Veli Rat, kao i da se najbliži parking diskretno skriva iza borova.

Sam dolazak na otok već je užitak, a tu je i udobno putovanje Jadrolinijinim trajektom od romantičnog i poviješću prebogatog Zadra, s fantastičnim pogledom na otočiće i otoke zadarskoga arhipelaga, od kojih je Dugi Otok najudaljeniji.

Jane Foster predlaže svojim čitateljima da se svakako, bilo svojim vozilom, bilo unajmljenim, provezu pitoresknim selima, ali i da iskušaju čari lokalnoga prijevoza ili vožnje biciklom kroz - doslovno dugi otok. Foster je oduševila činjenica da je Dugi Otok dugačak 45 kilometara, a širok između 1 i 4 kilometra, a isto tako napominje kako je 2011. pronađen gotovo kompletan ljudski kostur, star oko 11.000 godina, vrlo značajno arheološko otkriće koje mnogo govori o povijesti samoga otoka. Rimljani koji su ovdje provodili svoja ljeta prije gotovo 2000 godina i dan danas su prisutni kroz odlično sačuvane romanske vile.

Za kraj, Jane Foster daje preporuke kako doći u Hrvatsku, odnosno na Dugi Otok, te savjetuje gdje odsjesti i što raditi na otoku, javlja portal Press Croatia. Ako do sada niste imali plan za ljeto - voila!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju