Grčka je jedna od najfotogeničnijih i najpitoresknijih zemalja svijeta. Na samu pomisao na Grčku u glavi se izmjenjuju slike egzotičnih otoka, pješčanih plaža i antičke Akropole, kao i bijelih sela na liticama s pogledom na more.

Bijela grčka sela uistinu su nevjerojatna, ali i nadaleko poznata, a mi vas vodimo u manje poznata sela i mjesta koja zaista oduzimaju dah.

Assos, Kefalonija

Mjestašce Assos smjestilo se na otoku Kefaloniji. Sve je puno šarenih kućica, a na kraju mjesta nalazi se plaža. Na brdu iznad Assosa smjestio se dvorac koji je najbolje razgledati predvečer kad popusti vrućina.

Fidakia, središnja Grčka

Otoci nisu jedino što se isplati razgledati u Grčkoj. Ovaj je gradić smješten na brdu u unutrašnjosti zemlje i okružen je borovom šumom. Iz mjesta puca pogled na prekrasan krajolik, a u blizini se nalazi i najveće umjetno jezero u zemlji Kremasta.

Apiranthos, Naxos

Smješteno na planini Fanari na otoku Naxos, mjesto Apiranthos posjetitelje će očarati s kamenim uličicama i kućama. U njemu se nalazi čak 5 muzeja u kojima mogu uživati zaljubljenici u povijest i umjetnost.

Makrinitsa, istočna Grčka

Ovaj gradić nazivaju još i „balkonom Peliona“ jer iz njega puca pogled na planinu Pelion. Početna je točka mnogih planinarskih i pješačkih staza, a u okolici se nalazi čak 60 tradicionalnih fontana.

Olympos, Karpathos

Ovo najljepše selo na otoku Karpathos poznato je i kao „živući folklor“. Selo datira iz 7. stoljeća, a u njemu trenutačno živi oko 400 ljudi. Nakon šetnje kamenim uličicama posjetitelji mogu pogledati crkvu u bizantinskom stilu.

Lindos, Rodos

Bijelo selo u podnožju poznate akropole na vrhu brežuljka u sklopu koje se nalazi i Atenin hram kao i zamak iz 14. stoljeća oduševit će sve zaljubljenike u povijest. Poseban doživljaj ovom selu daje upravo mješavina starog i modernog.

Karytaina, Peloponez

Ovaj gradić poznat je po tome što sve građevine u njemu imaju prepoznatljiv crveni krov. Smjestio se pokraj rijeke Alfeios na jugu zemlje. Iznad njega nalaze se ruševine povijesnog zamka Karytaina s kojeg puca pogled na rijeku.

Molyvos, Lesbos

Osim kamenih ulica i prekrasnih plaža za opuštanje, Molyvos se ponosi i grčkim hamamom koji je pretvoren u muzej. Također, iz mjesta puca sjajan pogled na Egejsko more.

Nafplion, Peloponez

Na samoj obali poluotoka Peloponeza smjestio se Nafplion, koji izgledom podsjeća na labirint. Iz sela puca pogled na Argolski zaljev i smatra se jednim od najromantičnijih mjesta u cijeloj Grčkoj. Za one željne kulture tu je i dvorac Palamidi na brdu iznad grada.

Pyrgi, Chios

Poznato još i kao „grčko oslikano selo“ Pyrgi je najveći adut otoka Chiosa. Ovaj je dragulj arhitekture poseban po oslikanim fasadama posebnom umjetničkom tehnikom „xysta“.

Ako vas je uhvatio osjećaj da bi spakirali kofere i uputili se u neko od ovih prehrasnih grčkih sela, ali trenutno ne možete, otputujte tamo barem okusima. Od ponedjeljka 21. ožujka uživajte u grčkim specijalitetima u Velikom tjednu Grčke u vašem obližnjem Lidlu. Nabavite sve za pravu grčku gozbu, počastite se njihovim pitama i ostalim specijalitetima od vučenog tijesta, raznim mediteranskim prilozima, ali i bogatim slasticama.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju