Grčka je jedna od najfotogeničnijih i najpitoresknijih zemalja svijeta. Na samu pomisao na Grčku u glavi se izmjenjuju slike egzotičnih otoka, pješčanih plaža i antičke Akropole, kao i bijelih sela na liticama s pogledom na more.

Bijela grčka sela uistinu su nevjerojatna, ali i nadaleko poznata, a mi vas vodimo u manje poznata sela i mjesta koja zaista oduzimaju dah.

Assos, Kefalonija

Mjestašce Assos smjestilo se na otoku Kefaloniji. Sve je puno šarenih kućica, a na kraju mjesta nalazi se plaža. Na brdu iznad Assosa smjestio se dvorac koji je najbolje razgledati predvečer kad popusti vrućina.

Fidakia, središnja Grčka

Otoci nisu jedino što se isplati razgledati u Grčkoj. Ovaj je gradić smješten na brdu u unutrašnjosti zemlje i okružen je borovom šumom. Iz mjesta puca pogled na prekrasan krajolik, a u blizini se nalazi i najveće umjetno jezero u zemlji Kremasta.

Apiranthos, Naxos

Smješteno na planini Fanari na otoku Naxos, mjesto Apiranthos posjetitelje će očarati s kamenim uličicama i kućama. U njemu se nalazi čak 5 muzeja u kojima mogu uživati zaljubljenici u povijest i umjetnost.

Makrinitsa, istočna Grčka

Ovaj gradić nazivaju još i „balkonom Peliona“ jer iz njega puca pogled na planinu Pelion. Početna je točka mnogih planinarskih i pješačkih staza, a u okolici se nalazi čak 60 tradicionalnih fontana.

Olympos, Karpathos

Ovo najljepše selo na otoku Karpathos poznato je i kao „živući folklor“. Selo datira iz 7. stoljeća, a u njemu trenutačno živi oko 400 ljudi. Nakon šetnje kamenim uličicama posjetitelji mogu pogledati crkvu u bizantinskom stilu.

Lindos, Rodos

Bijelo selo u podnožju poznate akropole na vrhu brežuljka u sklopu koje se nalazi i Atenin hram kao i zamak iz 14. stoljeća oduševit će sve zaljubljenike u povijest. Poseban doživljaj ovom selu daje upravo mješavina starog i modernog.

Lindos Lindos (Foto: Getty Images)

Karytaina, Peloponez

Ovaj gradić poznat je po tome što sve građevine u njemu imaju prepoznatljiv crveni krov. Smjestio se pokraj rijeke Alfeios na jugu zemlje. Iznad njega nalaze se ruševine povijesnog zamka Karytaina s kojeg puca pogled na rijeku.

Molyvos, Lesbos

Osim kamenih ulica i prekrasnih plaža za opuštanje, Molyvos se ponosi i grčkim hamamom koji je pretvoren u muzej. Također, iz mjesta puca sjajan pogled na Egejsko more.

Nafplion, Peloponez

Na samoj obali poluotoka Peloponeza smjestio se Nafplion, koji izgledom podsjeća na labirint. Iz sela puca pogled na Argolski zaljev i smatra se jednim od najromantičnijih mjesta u cijeloj Grčkoj. Za one željne kulture tu je i dvorac Palamidi na brdu iznad grada.

Pyrgi, Chios

Poznato još i kao „grčko oslikano selo“ Pyrgi je najveći adut otoka Chiosa. Ovaj je dragulj arhitekture poseban po oslikanim fasadama posebnom umjetničkom tehnikom „xysta“.