Na samom sjeveru Vojvodine, desetak minuta od mađarske granice, smjestio se grad čije zgrade nalikuju na šarene kuće od slatkiša iz bajki. Tipično vojvođanski, bio je i ostao dom Srbima, Hrvatima, Mađarima, Nijemcima, Slovacima, Židovima… Razni utjecaji učinili su ga bombonom kakav danas jest, ugodnim mjestom za život i atrakcijom koju trebate vidjeti ako putujete susjedstvom.

Dobro došli u Suboticu s našim mini-vodičem mjesta koja obavezno morate vidjeti. Samo, pazite kad hodate gradom da ne zapnete o spomenik neznanom vodoinstalateru.

1. Grad secesijskih palača: Šetnja kao iz priča braće Grimm

Prvo što ćete uočiti u Subotici je arhitektura koja iskače iz okvira i pridaje posebnu toplinu mjestu. Gradske palače ispunjene su motivima folklora, cvijeća, srca, žena… Sve je šareno, vitičasto, razigrano i puno malih detalja, a opet skladno i ugodno oku.

Započnite razgled u parku arhitekta i kolekcionara Ferenca Raichla, pored željezničkog kolodvora. Kao na dlanu pružaju se palača Leović i palača Raichl. Posljednja predstavlja remek-djelo secesije, a gledajući je postaje jasno kako je njezin vlasnik bankrotirao nakon što ju je dovršio.

Iz parka produžite na Korzo koji završava na Trgu slobode. Putem ćete vidjeti slavnu Gradsku kuću i palaču Vojnić, a šlag na kraju je Trg Republike, koji ne možete promašiti zahvaljujući kraljevskoplavoj fontani.

Ovo je lagan pješački način da doživite najljepšu stranu subotičke arhitekture. Iako, svaki kutak skriva nešto svoje, pa i ako zalutate, dobro je.

2. Jedna od najvećih u Europi: Raskošna sinagoga za pamćenje

Sinagoga u Subotici jedan je od simbola grada, a kada je ugledate, znat ćete i zašto. Velebno zdanje spada u jedne od najvećih sinagoga Europe. Podignuta je u – pogađate – secesijskom stilu, za vrijeme Austro-Ugarske 1902. godine.

Prepuna je ornamenata koji podsjećaju na mađarske narodne motive, a prate ih latice cvijeća i paunovo perje. Unutrašnjost je jednako očaravajuća, s mnoštvom vitraja, pastelnih boja i dekoracija, kupola… Sve ovo napravljeno je tako da u vjernicima i posjetiocima pobuđuje radost. Ni ograda nije mogla biti "obična" – njezin malo izbočen pa malo udubljen izgled djeluje hipnotizirajuće i psihodelično na fotografijama kojih, vjerujemo, neće nedostajati.

Kad smo već na tragu vjerskog turizma, u duhu vojvođanskog kulturnog šarenila, spomenimo i impresivnu i elegantnu Franjevačku crkvu, baroknu Katedralu Sv. Tereze Avilske, te Muhadžir džamiju u harmoničnim krem bojama. Sama riječ muhadžir označava onoga tko je izbjegao, uselio tj. iselio. Prigodno za naša podneblja, zar ne?

3. Dobri duh drumova i željezničkih perona: Uspomena u obliku Danila Kiša

Ima li ljepšeg suvenira od dobre knjige? Za sebe, naravno, ostalima magneti. Subotica je rodno mjesto slavnog književnika Danila Kiša – dobrog duha jeseni i drumova, ciganskih kola i željezničkih perona, vojvođanske melankolije.

Njegovo najpoznatije djelo je "Grobnica za Borisa Davidoviča", a naša preporuka je i "Bašta, pepeo". Danilov otac je igrom slučaja izbjegao sudbinu vojvođanskih Židova koji su 1942. dovedeni na obalu Dunava i strijeljani. Vjerovao je kako je ovaj šok uništio njegova oca, a roman "Bašta, pepeo" je svjedočanstvo agoniji koja je uslijedila, samoispunjenom proročanstvu sročenom u rečenici: "Ne može se, mladiću moj, igrati cijeloga života uloga žrtve, a da se konačno i ne postane žrtvom."

4. Hej salaši na sjeveru Bačke: Pripremite se za zimu uz Zvonka Bogdana

"Lumpujte al' lipo polako, nek se divi i nek vidi svatko", pjeva legendarni pjevač Zvonko Bogdan. Nekima poznatiji po pjesmama, nekima po vinu, no što je jedno bez drugog ovdje? A mjesto radnje su neizostavni salaši. Salaš Đorđević kraj Palićkog jezera i salaš Zvonko Bogdan su samo neki u kojima ćete se osjećati kao doma.

Zamislite samo svježe jesensko vrijeme, a vi u toplom domaćinstvu uz mirise paprikaša, pečenja, čorbi, domaćeg tijesta, mlinaca, krumpira i povrća sa žara… uz čašu vina i melodije panonskih moreplovaca.

5. Palićko jezero: Vodena oaza s posebnim kutkom za dame

Palićko jezero počinje na "izlazu" iz grada, a završava u Parku prirode Palić. Popularno turističko odredište proteže se gotovo šest kilometara u daljinu, a poznato je po otocima na kojima se gnijezdi velik broj ptica, poput čaplji i galebova. Također, zbog mnoštva mineralnih tvari smatra se i lječilišnim mjestom.

Obale jezera su uređene i savršene za šetnju ili uživanje na kavi, a usput ćete vidjeti i slavni secesijski vodotoranj, glazbeni paviljon, spomen-česmu te tzv. Ženski štrand. Riječ je o objektu koji je prije 100 godina izgrađen da bi zaštitio dame i kupačice od znatiželjnih pogleda muškaraca. A danas pak svi hrle ondje pokazati se na kavici i šetnici uz jezero.

6. Kelebijska šuma: Zelenilo šume skriva lipicanere i Muzej kočija

Krenete li iz Subotice na sjeverozapad prema granici s Mađarskom, nakon samo 10 kilometara naići ćete na čarobnu Kelebijsku šumu. U njoj se nalazi i velebni kompleks sa štalama i pašnjacima za više od 60 lipicanera, koje možete jahati ili promatrati u vožnji iz kočije.

Upravo ovdje je prije deset godina otvoren neobičan, ali zanimljiv – muzej kočija. Baš kao i moderna prijevozna sredstva, kočije su služile raznim svrhama, od prijevoza gospode i pošte, do prijevoza pokojnih na posljednja počivališta. Premda "fijaker stari sad više ne luta", kako pjesnik reče, lijepo je vidjeti da ih netko čuva od zaborava.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju