Freudenberg se smjestio na zapadu Njemačke, na području savezne države Nordrhein‑Westfalen. U blizini je većih gradova; Kölna, Dortmunda i Bonna koji su mu na samo sat vremena automobilom, a od Frankfurta treba sat i pol. Leži na brežuljkastom području, između 240 i 505 metara nadmorske visine. Cijelo njegovo područje zauzima 54 kvadratnih kilometara, a od toga dvije trećine otpada na šume.

Po čemu je tako poseban?

Poznat je po svojoj specifičnoj i autentičnoj arhitekturi. Naime, sve njegove kućice iz 17. stoljeća, njih osamdeset, izgledaju jednako i posebne su po načinu gradnje. Odmah ćete primijetiti crno-bijelu fasadu i umrežene grede koje ovom mjestu daju „ono nešto”. Najbolje vrijeme za posjetu gradiću je jesen ili zima. Tada taj gradić djeluje još čarobnije, pogotovo kada snijeg ukrašava krovove kućica.

Prava zvijezda Instagrama

Upravo su ga te zimske fotografije učinile pravom zvijezdom Instagrama. Slučajna objava na Instagramu izvukla je ovaj gradić iz mraka i da pandemija nije "usporila" putovanja, tko zna koliki bi se redovi stvarali za dobru fotografiju. Uistinu, ovakvom gradiću nije suđeno da ostane u pozadini. Gradske vlasti prepoznale su turistički potencijal ovog gradića pa će obnoviti gradski park Kurpark, s kojeg se pruža jedan od najboljih pogleda. Ondje bi u bliskoj budućnosti trebao biti kafić sa slastičarnom i svim potrebnim za pravo guštanje u pogledu na gradić.

Kako provesti vrijeme u Freudenbergu?

Osim samog istraživanja grada, preporučujemo gradski Tehnološki muzej i lokalne pješačke staze po brežuljcima. Popnite se na brežuljak grada i otopite se u pogledu na grad. Inspirirajte se za neke nove priče i okinite fotografije koje ćete ponosno podijeliti na društvenim mrežama.

Gdje je najbolje odsjesti?

Preporučujemo da se smjestite u nekom većem gradu koji je na sat vremena od Freudenberga. Ako pak se želite smjestiti u samom srcu grada, a planirate neki romantični bijeg za dvoje, najbolje je otići u Hotel zur Altstadt koji se nalazi samo 350 metara od centra. Sam hotel je smješten u jednoj od takvih zanimljivih kućica. Iako njegova ponuda nije luksuzna, gosti su relativno zadovoljni omjerom cijene i kvalitete, pogotovo parovi. Možete računati da će vas smještaj stajati petstotinjak kuna po noćenju za dvije osobe, što za smještaj u nekom centru grada i nije tako skupo. Treba iskoristiti vrijeme čim se zaustavi pandemija koronavirusa dok još ne postane toliko popularan jer bi se cijene mogle podići u nebesa u skorijoj budućnosti.

Mjesto kao što je Freudenberg jednostavno iskače iz svega, a mi smo sigurni da njegovo vrijeme tek dolazi jer ipak, prevedemo li mu doslovno naziv s njemačkog jezika, on je planina radosti. Preostaje još samo jedno – staviti ga na popis željenih destinacija. Check.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju