Na jugozapadu Rusije, u Republici Dagestan, nalazi se nekoliko napuštenih sela. Jedno od njih je dobilo nadimak „ruski Machu Picchu“.

Dok Machu Picchu zvuči šareno i simpatično poput kakvog Pokemona, ruska verzija izgubljenog grada na planinama zove se Gamsutl i ne želimo se s njom zezati.

Zbog političkih turbulencija u prošlosti, sam Dagestan dugo je pratila reputacija opasnog mjesta i putnicima se savjetovao oprez ili čak izbjegavanje putovanja ovdje. Naravno, to je samo dodatno privlačilo putnike koji vole opskurne destinacije i zabranjeno voće.

Danas je situacija mirnija, a oni koji su kročili na planinsko tlo Dagestana reći će vam kako su njegovi stanovnici vrlo gostoljubivi i sretni što vas vide.

U Dagestanu ćete teško pronaći nekoga tko govori engleski, kontrole na granici su detaljne zbog prijašnjih nemira i problema s kriminalcima, a jednom kada dođete, vodiči će vam savjetovati da radije istražujete sela nego gradove jer gradovi žive skromnim životom.

Čini se da većina posjetioca ionako već dolazi upravo zbog planinskih sela. Među nekoliko njih ističe se Gamsutl na 1 400 metara nadmorske visine.

Tragovi života ove regije sežu do unatrag 2000 godina, a u 20. stoljeću u Gamsutlu su se nalazili dućani, škola, pošta i bolnica. Nakon Drugog svjetskog rata stanovnici su odlučili potražiti bolji život u drugim mjestima – zadnji stanovnik napustio je grad 1950-ih.

Možda izgleda kao mjesto koje je preživjelo apokalipsu, no ovdje ima turista. Naravno, riječ je o malom broju entuzijasta voljnih planinariti do vrha.

Osim Gamsutla, tu je jednako zanimljivo (i prazno) selo Kakhib koje izgleda kao da je u potpunosti „urezbareno“ u brdo. Između njih nalazi se Koroda čije su litice puno strmije i opasnije pa je prilaz teži. No, u srednjem vijeku ovo ludo mjesto vrvilo je životom.

Za sada nema planova o obnovi ovih naselja, pa čak ni za turističkim profitiranjem. Čini se da će ostati besplatno i napušteno sve dok ga priroda potpuno ne proguta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju