Želite na odmor na neku novu destinaciju, turska obala mogla bi vam pružiti neko novo iskustvo. Sa svakodnevnim direktnim letovima iz Bratislave ili Budimpešte prema Dalamanu, Fethiye je bliže nego ikad. Povratnu avionsku kartu tako ćete platiti već od 60 eura po osobi, što je gotovo jednako ako se trajektom s automobilom uputite iz Splita do Hvara. Vjerojatno će vas put do Budimpešte izaći manje od spomenutih 60 eura, pa je računica jasna znajući da se s otoka vi i automobil nekako morate i vratiti.

Fethiye, smješten na jugozapadnoj obali Turske, privlači posjetitelje svojom spektakularnom ljepotom, prekrasnim plažama i bogatom poviješću. Popularno ljetovalište na Turskoj rivijeri nudi raznolike atrakcije i aktivnosti koje će zadovoljiti svačiji ukus. Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u prirodu, povijest ili samo želite opuštajući odmor na plaži, Fethiye će vam pružiti nevjerojatno iskustvo.

Prije nego što nastavimo, važno je znati da iako vjerojatno nikada niste čuli za Fethiye, taj grad ima više od 300 tisuća stanovnika (za turske pojmove to je mali grad) te je "predgrađe" Muğle, koja broji više od milijun stanovnika. Iako na karti izgleda malen, grad je velik za naše pojmove te je gotovo dvostruko veći od Splita po broju stanovnika.

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Fethiye:

Istražite plažu Oludeniz

Fethiye je dom nevjerojatno lijepih plaža. Plaža Oludeniz, koja se nalazi u blizini Fethiyeja, jedna je od najljepših plaža na turskoj rivijeri. Ta plaža nudi spektakularne pejzaže s tirkiznim morem, bijelim pijeskom i stjenovitim liticama. Do plaže Oludzeniz vozit ćete se 30 minuta autobusom, za koji ćete kartu platiti 25 turskih lira (1 euro). Plaža je zaista predivna, a na njoj ćete pronaći ležaljke, restorane, beach-barove i klubove. Osim po predivnim vidicima, ta je plaža popularna i za paraglajdere.

Okupajte se u Plavoj laguni

Smještena u zaljevu Oludeniz, Plava laguna zaštićeno je područje prirodne ljepote. Ovdje ćete pronaći kristalno čisto more u nijansama tirkizne boje, savršeno za kupanje i ronjenje. Plava laguna je izuzetno slikovito mjesto koje ne smijete propustiti prilikom posjeta Fethiyu. More je iznimno toplo, a plaže su pješčane.

Popnite se do grobnica uklesanih u stijenu

Fethiye ima bogatu povijest koja seže u antičko doba. Grad je bio poznat kao Telmessos u antičkim vremenima i ima razna arheološka nalazišta koja se mogu istražiti. Možete posjetiti ruševine grada, amfiteatar i drevne grobnice koje datiraju još iz 4. stoljeća pr. Kr.

Grobnice su smještene u blizini centra grada, a do njih možete doći pješice. Likijske grobnice izrađene su od vapnenca (uklesane u stijenu) i ukrašene su bogatim reljefima i skulpturama. Neki od najznačajnijih primjera uključuju grobnice poput grobnice Amyntasa, grobnice Aminthos i grobnice Korijana. Ove grobnice izgrađene su u obliku hramova s pročeljem, stupovima i detaljnim reljefima koji prikazuju scene iz života i mitologije. Osim što pružaju uvid u drevnu kulturu i arhitekturu, grobnice u stijenama nude i spektakularan pogled na grad, luku i obalu. Pogled s vrha na zalazak sunca stvara nevjerojatno romantičnu atmosferu. Ulaznicu za posjet platit ćete 40 turskih lira (manje od 2 eura).

Paraglajding: "skočite" s planine

Ako tražite adrenalinske aktivnosti, Fethiye je idealno mjesto za  paraglajding. Možete se provozati u zraku i uživati u predivnom pogledu na obalu i okolne planine. Iskusni instruktori pružit će vam sigurno iskustvo i nevjerojatan osjećaj slobode. Najpopularnije mjesto za to je plaža Oludeniz (pogled iz zraka je spektakularan), a svakako svoje mjesto rezervirajte unaprijed. Cijena skoka kreće se od 100 do 150 eura po osobi, a ovisi o vašim sposobnostima pregovaranja. Naravno, poželite li odlične fotke, paket fotografija platit ćete dodatnih 20-ak eura.

Izgubite se na bazaru

Fethiye ima živopisan bazar (tržnicu) koji nudi raznolike proizvode poput svježeg voća, povrća, začina, suvenira i tekstila. Ovdje možete doživjeti autentičnu tursku kulturu, isprobati lokalne specijalitete i pronaći neke jedinstvene suvenire. Iako nije nimalo nalik onom u Istanbulu ili Antaliji, maleno je to i šarmantno mjesto gdje ćete pronaći brojne suvenire i restorane. Poželite li obaviti malo veći šoping, nedaleko od bazara nalazi se i moderni centar Erasta AVM, u kojem možete pronaći sve poznatije brendove.

Okusite neka od tradicionalnih turskih jela

S obzirom na velik broj turista, gastronomska ponuda ovdje zaista nudi sve. Od internacionalnih restorana (talijanski, britanski, španjolski), pa do bogate ponude restorana koji nude turske specijalitete. Ako želite pravo iskustvo, donosimo vam nekoliko ideja u nastavku.

Meze: Meze su razna hladna ili topla predjela koja se često poslužuju uz piće i to uz rakiju (koja se u turskoj poslužuje s vodom i pomalo podsjeća na bombone Bronhi). Možete probati širok izbor mezea poput humusa (tanjura od pirea od slanutka), tzatzikija (svježeg krastavca i jogurta), patlidžan salate (odljevak od patlidžana) i baklave (hrskave pitice sa slatkim nadjevom).

Pide: Pide je turska verzija pizze. To je tanko tijesto oblikovano u obliku čamca, punjeno raznim sastojcima poput sira, mesa, povrća i začina. Pide se peče u peći i poslužuje se toplo i svježe.

Kebab: Kebab je jedno od najpoznatijih turskih jela i nezaobilazno iskustvo. Možete probati različite vrste kebaba, poput šiš kebaba (komadići mesa na ražnju), adana kebaba (ljuti pikantni kebab) ili doner kebaba (meso pečeno na vertikalnom ražnju).

Svemir za sebe: Vodič kroz slasne vrste turskog kebaba Iskender kebab Ciger kabab Cag kebab +2 Patlıcan Kebab

Gözleme: Gözleme je tradicionalno tursko jelo koje se sastoji od tankog tijesta punjenog raznim nadjevima poput sira, krumpira, mesa, špinata ili začinskog povrća. Gözleme se peče na tavi i poslužuje se toplo.

Savjet +

Cijene jela variraju ovisno o mjestu na kojem se nalazite, no primjerice wrap s piletinom za dvije osobe možete ćete svega 2 eura (u vladinom restoranu). Vladini restorani u Turskoj su restorani koji su vlasništvo ili su pod upravom turske vlade. Ovi restorani često služe kao platforma za promociju turske kulture, kuhinje i gostoprimstva, a namijenjeni su kako domaćim tako i stranim posjetiteljima. Vladini restorani obično nude autentične turske specijalitete i tradicionalnu tursku kuhinju. Cijene su gotovo upola manje od ostalih, a većina njih funkcionira po principu samoposluživanja.

Okupajte se na nekoj od prekrasnih plaža

Osim plaže Oludeniz, u blizini ćete pronaći i brojne druge plaže koje su zaista vrijedne posjete. Za sve plaže ćete trebati posegnuti za nekim oblikom javnog prijevoza, osim ako vaš smještaj nije u blizini plaže. Najbolji način za istraživanje je korištenjem dolmuša. Dolmuši su popularni oblik javnog prijevoza u Turskoj. To su minibusovi koji voze po određenim rutama i stanicama. U Fethiyeu, dolmuši su često korišteni za kratke udaljenosti unutar grada i okolnih područja. Oni su obično jeftini i pružaju praktičan način putovanja. Dolmuši imaju određene rute, ali se mogu zaustaviti na zahtjev na većini mjesta duž rute (jednostavno zaustavite bus na cesti kad ga vidite).

Plaža Calis: Calis plaža je popularna destinacija koja se proteže duž obale Fethiyea. Ova pješčana plaža nudi prekrasne zalaske sunca i nudi razne vodene aktivnosti poput jedrenja na dasci, jet-skija i parasailinga. Na plaži se nalazi i šetalište s brojnim restoranima, barovima i trgovinama. Plaža je otvorena za kupanje samo do 20 sati jer u noći se ovdje okupljaju kornjače ne bi li izlegle svoja jaja.

Plaža Butterfly Valley: Smještena na južnoj obali Fethiyea, Butterfly Valley (Dolina leptira) je skrivena oaza koja se može doći samo brodom ili pješačenjem. Ova netaknuta plaža okružena je strmim liticama i tropskom vegetacijom. Butterfly Valley je dom raznim vrstama leptira, a posjetitelji mogu uživati u mirnoj atmosferi, istraživati prirodu i kupati se u kristalno čistom moru.

Plaža Kabak: Kabak je skrivena plaža smještena u slikovitom zaljevu okruženom šumom i planinama. Ova prirodna plaža nudi netaknutu ljepotu i mirnoću. Kabak je popularno odredište za putnike koji žele pobjeći od gužve i uživati u prekrasnom okruženju prirode.

Plaža Patara: Iako se Patara plaža ne nalazi izravno u Fethiyeu, ona je vrijedna posjeta ako tražite duge pješčane plaže. Patara je jedna od najdužih plaža u Turskoj, dugačka oko 18 kilometara, s finim pijeskom i kristalno čistom vodom. Ova plaža je također poznata po svojoj povijesnoj važnosti, budući da se nalazi blizu drevnog grada Patara.

Upoznajte se s morskim kornjačama

U blizini Fethiya postoji predivna plaža koja je poznata po svojim kornjačama - plaža Iztuzu, također poznata kao plaža kornjača. Ova plaža se nalazi na istočnoj obali jezera Köyceğiz, otprilike 20 kilometara južno od centra Fethiyea. Plaža Iztuzu prekrasan je prirodni rezervat koji je dom zaštićenim vrstama kornjača - kareta kareta (Caretta caretta). Ove kornjače su vrlo važne i ugrožene, a plaža Iztuzu je jedno od najvažnijih legla za njih u Turskoj. Da biste posjetili Plažu Iztuzu, možete se ukrcati na brod iz Fethiyea koji vozi do plaže ili se odlučiti za organizirane ture koje uključuju posjet plaži i upoznavanje sa zaštićenim kornjačama.

Plaža Iztuzu također ima posjetiteljski centar u kojem možete saznati više o kornjačama i ekosustavu obližnjeg jezera. Važno je naglasiti da je zaštita kornjača na plaži Iztuzu vrlo važna, pa je važno poštivati pravila koja su postavljena kako bi se očuvalo njihovo stanište. To uključuje ograničenje pristupa plaži u određenim razdobljima kako bi se kornjačama omogućilo da nesmetano polažu jaja i izlegu se. Ako želite vidjeti kornjače, a ne želite provesti cijeli dan na izletu, možete ih vidjeti u središtu grada u marini gdje često dolaze u potragu za hranom koju im bacaju lokalci i turisti.

Prošećite se napuštenim grčkim selom Kayakoy

Kayaköy, također poznat kao Levissi, slikovito je selo smješteno tek 15-ak minuta vožnje autobusom od središta Fethiya. Ovo povijesno selo zrači šarmom i bogatom kulturnom baštinom koja privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta. Kayaköy je nekoć bio središte živahne grčke zajednica, ali nakon Grčko-turskog rata i razmjene stanovništva između Grčke i Turske početkom 20. stoljeća, selo je ostalo napušteno. Danas je Kayaköy prepoznat kao otvoreni muzej, koji oživljava duh prošlosti kroz svoje kamenite kuće, crkve i uske uličice. Ovdje se možete prošetati selom i istražiti dobro očuvane grčke kuće, koje su svjedoci nekadašnjeg života. Arhitektura tih kuća otkriva priču o prošlosti, dok mirnoća i tišina sela pružaju osjećaj vremenske stanke. Ulaznicu za posjet ćete platiti 40 turskih lira (manje od 2 eura).

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju