Tražite odmor diljem Europe u gradovima punima kulture, a da pritom nisu poznati po navali turista? Tri sjajna mjesta za početak su ovogodišnje europske prijestolnice kulture - Veszprem u Mađarskoj, Temišvar u Rumunjskoj i Eleusis u Grčkoj. Niste čuli za sva tri? Tim bolje jer će istraživanje biti još slađe!

Ako se pitate što točno znači biti europska prijestolnica kulture, znajte da gradove Europska komisija odabire nekoliko godina unaprijed. Tijekom godine svaki izabrani grad imat će program događanja osmišljen kako bi istaknuo svoje kulturno bogatstvo i raznolikost.

Prošlogodišnje prijestolnice kulture bile su Kaunas u Litvi, Esch-sur-Alzette u Luksemburgu i Novi Sad u Srbiji, a 2020. godine čast je pripala i našoj Rijeci. Ovo su neki od razloga da se ove godine uputite u Veszprem, Temišvar i Eleusis.

Veszprem Veszprem (Foto: Getty Images)

Veszprem

Jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj, Veszprem, nalazi se jugozapadno od Budimpešte i smješten je na sjevernoj obali jezera Balatona. Događanja ove godine uključuju doslovno sve za svakoga. Od koncerata narodne glazbe i plesa i otvaranja nove Kuće umjetnosti do ekološkog festivala fokusiranog na obližnje jezero.

Temišvar

Ovaj grad dugo je bio jedno od najprometnijih središta Rumunjske, ali 2023. njegova kulturna scena doživjet će veliki boom. S prosječno 30 događaja tjedno, raspored transilvanskoga grada uključuje festivale posvećene svemu, od punka i elektroničke glazbe do figurativnog plesa, zelenog života, pa čak i kave.

Eleusis

Grad poznat po ruševinama iz doba antičke Grčke, ali i po snažnoj industriji, ove će godine ugostiti nevjerojatnih 465 produkcija, među kojima će biti lokalne izložbe fotografija, javne akrobacije i kazališne predstave. Dakle, svaki dan imate i više od jednog događaja u prosjeku, tako da vam ovdje neće biti dosadno.

Platiš ulaznicu, igraš cijeli dan: Jedinstveni muzej flipera koji se skriva u podrumu stambene zgrade u Budimpešti Fliper - 4 Fliper - 3 Fliper - 2 +0 Fliper - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju